Categorie archief: GPS

Route controleren

Het wandelseizoen staat voor de deur of eigenlijk is het al begonnen. De beschrijvingen van de routes moeten kloppen en de informatie dient actueel te zijn. De 11 Eurode routes die ik in beheer heb worden minimaal jaarlijks nagelopen. Een van mijn wandelmaten wilde graag op deze prachtige zonnige dag met mij mee. De keuze was gevallen op de Broichbachtal route genaamd naar het minder bekende maar zeker prachtige dal waarin de gekanaliseerde Broichbach stroomt.

Dit natuurgebied is bekend om zijn flora en fauna en is immens rijk aan waterplanten en -dieren. Wij hadden goed en wel de auto geparkeerd en hoorden een immens gesnater waar we snel naar toe liepen om te kijken wat er aan de hand was. Het geluid werd steeds luider en 2 koppels eenden vlogen achter elkaar boven en half in het water. Alle andere vogels snaterden mee maar wij konden niet ontdekken wat nu de rede was van dit onstuimige onthaal. Onze auto was trouwens iets beter onderhouden dan de auto’s die we even later op onze route tegenkwamen. In dit vochtige moerasgebied vergt het een wat betere stalling dan hier.

 

Het voorjaar is begonnen en zeker op zo’n zomerse zonnige dag zal dit wellicht de rede zijn geweest om elkaar het hof te maken. Wie weet het? Je zou haast vergeten dat we de routebeschrijving moesten controleren. De route volgend langs het ene en het andere meer zien we allerlei verwijzingen naar (water)molens die hier talrijk waren in vroegere tijden. Helaas zijn ze verdwenen maar hier en daar ligt nog een molensteen of staat een informatiebordje met gegevens. Ook een aantal kruisbeelden, kapelletje of andere gedenktekens zoals een enorme grote fiets of modern kunstwerk dat herinnert aan een noodweer of blikseminslag in een oude markante boom.

Bomen met een geschiedenis of gewoon prachtig van vorm staan er genoeg aan deze route. Werkelijk een lust voor het oog. Zij vertellen ons een heel verhaal en de zichtbare steenkolenbergen die inmiddels ook een rijke geschiedenis verhalen markeren dit landschap. Onderweg belanden we nog in het dierenpark en daarna bereiken we slot Ottenfeld, hetgeen moerassig veld betekent. Daarna zijn sommige B-wegen afgezet maar toegankelijk voor voetgangers in verband met de paddentrek in deze tijd van het jaar. Aan het eind van de route staat een imposante plataan, geplant in 1750 en de oudste in Europa is met een stamomtrek van 6 meter en 33 meter hoog.

Powered by Wikiloc

Stokkem-Dilsen natuurwandeling

De zon staat al aan de hemel in de vroege ochtend als ik vertrek naar het Limburgsch Landschap (de evenknie van de Nederlandse stichting). Bij Stokkem – Dilsen in het natuurgebied de Wissen ga ik vandaag een wandeling voorlopen. Ik ken het gebied niet en heb de route uitgestippeld na wat rondneusen op Wikiloc. Ik zet mijn auto bij het eetcafé a.d Rijksweg en loop een nabijgelegen pad in. Ben dus nauwelijks op weg of daar schiet een hert en een ree zo maar voor mij uit de bosschage en laten me nog net hun achterwerk met staart zien. Jammer want mijn camera had ik nog niet in de aanslag. Dat beloofd dus wel een mooie wandeling te worden.

Even later sta ik al aan een prachtige vijver met veel watervogels en een zitbank maar ik kan nu nog de verleiding weerstaan. Met grote stappen nader ik al een heuse berg van stenen en grind. De vrachtwagens rijden af en aan om hun lading te droppen. Hier is werkelijk een groots project aan het ontstaan. Men is het hele gebied aan het herordenen. Nu al een prachtig gezicht en benieuwd hoe het er uit gaat zien.Ik loop langs het meer en ontmoet verschillende wandelaars. Het is nu prachtig en de vogels laten luid van zich horen. Verder is het stil en ideaal om tot rust te komen. Een uitkijktoren staat midden in het gebied en bovenop is goed te zien hoe weids het gebied is. Hier is het nu prachtig en hoe zal het zijn als het helemaal klaar is? De koningspaarden lopen vrij rond, de ganzen en zwanen zijn in overvloed aanwezig en de eenden en vogels kwetteren naar harte lust.Ik geniet van het vele werk van de bever(s), vele bomen zijn aangeknaagd of zijn geveld,  de wilgen staan in bloei en de machtige grote schaduwen vormen een beeld apart. De wandeling bevalt mij en we zullen die binnenkort met ons wandelgroepje gaan lopen. Ik ben benieuwd want dan is de natuur weer 14 dagen verder en of de zon dan ook zo rijkelijk schijnt? 

Powered by Wikiloc

Doenrade maandag wandeling

Vanaf kasteel Doenrade is een rondwandeling uitgezet van een kleine 15 km. Het aantal wandelaars vandaag is 14. Ondanks de voorspelde regen zijn er maar weinigen die zich hebben afgemeld en dan niet eens vanwege het weer.

Het is een gevarieerde groep met een hoge sociale betrokkenheid en wordt er uiteraard veel met elkaar over allerlei onderwerpen gesproken. Tijdens het wandelen begon het af en toe wel te regenen maar gelukkig geen flinke buien.

Angelo waar is je camera? Tja eigenlijk weet ik het ook niet waarom ik die dit keer niet heb meegenomen. Het vochtige weer zal zeker meegespeeld hebben, toch weet ik niet echt de reden. Het zal wel gewoon vergeten zijn. Jammer daarom blijft het nu bij een verhaal. Het idee om wat oude foto’s uit de omgeving te plaatsen kan ik wel doen maar vind ik toch geen echt goed idee.

Powered by Wikiloc

Dan gebeurt er dit…

Een mooie zondagochtend kan ik niet binnen blijven zitten en een goed boek lezen. Nee de wandelschoenen moesten aan en ik wilde buiten zijn. In Schinveld werd de Grensdorpentocht georganiseerd en ik weet dat deze streek altijd een mooi wandelgebied is. De organisatie is in goede handen en meestal tref ik dan wel  oude bekenden.

Bij de inschrijftafel ging het al mis. Een vroegere collega van het werk probeerde mij al over te halen om lid te worden. Overal is een tekort aan jonge leden. Ja, vooral jonge leden, zei hij nog. Dus ik hoefde verder geen argumenten meer aan te dragen ik voldeed toch niet aan zijn wens. Na het vertrek liep ik een wandelaar voorbij die mij aansprak of ik “soms toevallig Angelo was?”. Mijn reactie: niet soms en zeker niet toevallig maar dat ben ik wel. Nu bleken we exact( op de maand af) 9 jaar geleden, samen onderweg bij een wandeling in de omgeving van Vijlen, op de Vaalserberg een schokkende ervaring beleefd te hebben. Hij vertelde dat naast hem een wandelaar viel en toen hij naast hem knielde begon ik al met hartmassage en een ander clublid van wsvNOAD, Jos Geurts, met beademing. Deze man heeft onze reanimatie niet overleefd.  De wandelaar vertelde dat het een enorme impact op hem gehad heeft en dat hij nog versteld was hoe snel ik handelde en reageerde. Hij wist niet dat ik toen op de hartafdeling werkte als verpleegkundig manager. Het voorval vergeet je uiteraard nooit en zeker niet omdat het een maand voor mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella was. Net op dat moment liepen we langs dit prachtig monumentaal Clemens kerkje.

Lees verder Dan gebeurt er dit…

Vlodrop

Ummer ongerwaeg naar Vlodrop. De belangstelling was groot, erg groot en té groot voor 3 auto’s. Wie had dat nou verwacht? Vanmorgen deed ik de gordijnen open en lag er een laagje sneeuw. Bij dit weer komen er meestal niet veel wandelaars opdagen. Vandaag dus wel en een aantal had gehoopt met iemand anders te kunnen carpoolen. De auto’s waren dus snel vol en toen pas werd er gerealiseerd dat er nog een groepje geen vervoer had. Ik trok mijn plan en draaide rechtsomkeer maar werd nog terug geroepen omdat iemand, een schat uiteraard, wel snel haar auto wilde halen.

In Vlodrop aangekomen moest eerst even door de organisator de onvrede kenbaar gemaakt worden. Daarna werd in groep van 19 personen de natuur in getrokken. Dit gebied kent iedereen, van naam, maar gewandeld had er bijna niemand. Nou dat is vreemd, want een mooi gebied met veel drassige grond en slingerende waterstroompjes en een beekje.Onderweg werd van alles gezien, onder het vertellen door. De sfeer zat er in en er werd wat ervaringen en verhalen uitgewisseld. We werden gewezen op een ‘haast verdwenen’ parkeermeter aan de rand van het bos bij een woning in de voortuin. De bever die ergens flink zijn sporen achter had gelaten werd echter over het hoofd gezien. Druk, druk doende om tegen elkaar van alles te verhalen.

Een erg gezellige wandeling en mooie natuur en we hebben weer genoten. Sjef je bent bedankt dat je ons hebt laten genieten.

Powered by Wikiloc

Rondje Ubachsberg en Vrouwenheide

Er was beloofd dat we een mooie wandeling gingen doen. Niet al te zwaar en met mooie uitzichten. Dus het fototoestel mee en geheel voorbereid op veel schoons.

Er was een grote opkomst van 14 wandelaars bij het vertrekpunt de Bernardushoeve. Potverdorie, nu is er mist en moet ik met mijn zware camera sjouwen en kan ik nog geen mooie panoramafoto’s maken. Aangezien het een wandelclubje is en geen fotoclub moest ik mij inhouden en kon ik geen vervelende opmerkingen (hierover) maken. Het weerhield me niet om toch maar wat ‘kiekjes’ te maken en gelukkig kwam later de zon toch nog door. Achteraf moet ik zelf constateren dat de foto’s met mist het beste zijn geworden dus alsnog bedankt Alice (want zij had vandaag de leiding).

Onder het verhalen vertellen over Kenia en mijn tocht naar Santiago (zie hiervoor Pelgrimage) moest ik regelmatig stoppen om de prachtige beelden vast te leggen. Ik had het er maar wat druk mee en werd terecht “gekapitteld” dat ik wel mijn wandelmaatje moest vergezellen, want die liep nu achteraan. Niet dat hij dat erg vindt maar het is tekenend voor de sociale sfeer van deze wandelgroep. Een hechte en fijne groep die elkaar respecteert en rekening houd met het kunnen van de individuele wandelaar.

Een prachtig glooiend landschap, mooie vergezichten, oude vakwerkhuisjes, grote boerderijen, kalkovens, vroegere collega ontmoeten, camping, molen en een heerlijk tuinterras met goede koffie aan het eind. Zo is deze wandeling kort samengevat. By the way: Bij de “Vrouwenheide” molen mogen ook mannen komen.

Powered by Wikiloc

Controle Wurmtal Eurode Route

Nadat ik een reactie had gekregen van wandelaars uit Geel (België) over de beschrijving van de Wurmtal Route, nr 5 van de Eurodewandelingen moest ik deze route wel snel gaan controleren.

Er werd melding gemaakt dat de paddenstoelen picknickplaatsen er niet meer waren en de brug over spoor reeds lang niet meer bestond. Dat zijn serieuze zaken en ik was ook behoorlijk geschrokken. Snel een afspraak gemaakt met een wandelaar die deze route niet kende en hem gevraagd om de beschrijving te volgen met mij in zijn voetspoor.

Het weer was goed, droog en lekkere temperatuur om te wandelen. In dit gebied kom je altijd weinig mensen tegen en het was een doordeweekse werkdag. De beschrijving kon hij prima volgen maar de eerste parasol, in de beschrijving, is inderdaad verdwenen. De anderen staan er nog allemaal.

Wat wel onjuist in de beschrijving vermeld is bij splitsing bij “brug over spoor bij Deutsche Schäferhunde”. Dit is inderdaad geen brug maar een tunneltje onder spoor.

Ongeveer 500 meter verderop kan men inderdaad restanten van een soort ‘brug’ waarnemen.

Erg vervelend en erg jammer dat zij deze beschrijving van de wandeling erg onder de maat vonden. Uiteraard hopen we dat ze toch nog eens dit schitterende gebied komen bezoeken en misschien wel samen met mij deze wandeling over doen. Ze zullen zien dat het een prachtige wandeling door een heel erg mooi gebied is.

Lees verder Controle Wurmtal Eurode Route

Rondom Merkstein Eurode wandeling

De afspraak was gemaakt en vandaag werd een van de 11 Eurodewandelingen gelopen. Toen de afspraak gemaakt werd had ik aangegeven dat ik de beschrijving van de laatste route in de wandelbrochure, nummer 11, wilde controleren. Ik had me echter geprepareerd op route 9, de Eurode route. Hoe vergeetachtig kun je zijn. Maar beloofd is beloofd dus werd het Rondom Merkstein, route nummer 11.

De wandeling vertrekt bij de steenkolenberg van de Karl-Adolfgrube in Merkstein. Mijn wandelmaat, een Rotterdammer, dacht aan een ‘groeve’ en was wat verbaasd dat we bij een berg starten en niet bij een kuil. Door dit winterseizoen waren de bomen kaal en het groen verdwenen maar toch wel apart om zo een steenkolenberg te bekijken. Toen we in de bebouwde kom kwamen was hij blij verrast door de bouwstijlen en de uitademing van de echte mijnstreek. Al snel liepen we langs het gehucht Plitschaert en de daar aanwezige “Flutgraben” én het aangrenzende, behoorlijk in omvang, kerkhof. Daar bleef het niet bij want dan kom je ‘Im Dorf” en “Am Denkmal” bij het herinneringsmonument van de 1e wereldoorlog en de tegenoverliggende drinkput.

Deze streek kenmerkt zich door verschillende grindgroeves (al dan niet nog in gebruik) en de mooie uitkijkjes over en in het natuurgebied. De overbekende Nievelsteiner groeves zijn hier gelegen. De een is als openbaar wandelgebied vrijgesteld en de ander nog in gebruik maar tevens sinds kort overstelpt met een flink groot aantal zonnepanelen.

De natuur is hier nog vrijwel onontgonnen en in ieder geval niet echt gecultiveerd waardoor we vele vogels, ook roofvogels, en ook sporen van dassen en bevers ontdekten. De Worm, want inmiddels gearriveerd in dit prachtige grensgebied en het dal van deze  wonderschone grensrivier, ligt er verlaten bij. Wij lopen via het natuurpark Wilnis weer retour Merkstein. Napratend over de tocht en al het schoons wat we gezien hebben verschijnt in de tuin nog even de Vlaamse gaai om het verhaal helemaal compleet te maken.

Powered by Wikiloc

Wandeling langs de Hoëgne

Het begon prima want we konden de parkeerplaats niet op zie onderstaande foto.

Prachtig open vries weer, dat vraagt voor een wandeling. We besloten naar de Ardennen te gaan en we; naar de rivier de Hoëgne. Deze kennen we nog van onze periode dat we wildwater kayakken deden, weliswaar niet op deze rivier maar wel in die omgeving.

De start was verder ook minder fortuinlijk omdat May direct al viel toen ze het bruggetje over was omdat het daar spiegelglad was, een onderlaag van ijs.

Maar daarna was het geweldig. Prachtige beelden en een fantastisch gebied. Ik had een route gedownload voor op mijn GPS van 7 km, een rondwandeling. Jammer want het was precies 7 km heen en toen nog eens terug. Dat ging echt niet meer en we besloten om een café op te zoeken in het dorpje en daar maar een taxi te bellen. Gelukkig ontmoeten we een heel erg vriendelijk echtpaar die nog bij hun auto stonden en aan een wandeling wilden beginnen. Zij hadden voor ons iets te drinken (heerlijk zwarte koffie) én een lekkere Luikse wafel met chocolaagje. Nou dat lust deze wandelaar wel. Als dank krijgen zij de foto’s toegestuurd die ik gemaakt heb onderweg. Zo is voor ons de dorst gelest en voor hun verluchtigd met wat foto’s om thuis te tonen. Bedankt vriendelijk stel.

Het café was een typisch ‘Bels’ inclusief “oud vrouwtje” waar enkel bier en koffie met thee te verkrijgen was. De taxi werd voor ons besteld en deze man heeft een omweg van jawelste gemaakt maar gaf het eerlijk toe en deed wel iets vd fikse prijs af maar voor een afstand ie wij te voet hadden afgelegd van 7 km kostte ons met de taxi € 50,–.

We hebben er geen spijt van want het was een super dag en hebben echt genoten.

Powered by Wikiloc

Grupello Route

Een van de 11 Eurodewandelingen is de Grupelloroute die dwars door het centrum van Kerkrade gaat maar vooral door de “Groene Long” of tegenwoordig de “Craneweyer”. Deze route moest weer eens gecontroleerd worden, zoals ieder jaar alle 11 wandelingen. Het leek me een goed initiatief om hier direct aan het begin van het nieuwe jaar mee te beginnen.

Al bij de start werd ik geconfronteerd door een wijziging omdat een nieuwe parkeerplaats aangelegd is. Dit lijkt het ideale startpunt te zijn want nu kunnen we direct de natuur in over het pad wat ook in de voorgaande versie is opgenomen. Verder zijn er geen noemenswaardige veranderingen maar kleine verbeteringen, door de gemeente gerealiseerd, waardoor het oversteken van een weg veiliger is geworden.

De route is ook in dit seizoen mooi en goed te doen. En het stukje stadscentrum geeft ook weer een andere kijk nu men dit drastisch aan het wijzigen is.