Categoriearchief: Santiago de Compostella

Pelgrimstocht per dag Inclusief data afstanden, hoogtes, ervaringen, weer en GPS track en QR code

Dag 72: van Arzúa naar Santiago de Compostela

Afgelegde route: 38.58 km

speciale koek

Na in een pension de laatste nacht doorgebracht te hebben stond een pelgrim zijn pakezels op te tuigen voor een van zijn laatste tochten om Santiago te bereiken. Wij hadden gepland om vandaag de stad te bereiken en het zag ernaar uit dat het weer zou meespelen.

Op de eerste rustplek in een dorpscafeetje ontmoeten wij een groepje Santiagogangers uit Maastricht (zie foto) die ons gisteravond op het terras al verrast hadden. Een van hen is Jean, een collega van May!

collega

Deze dag is het gelukkig mooi wandelweer geworden waardoor ik het voornemen om in Santiago aan te komen heb weten te realiseren. Deze laatste afstand was ook een mooie tocht. Een gevarieerd parcours met behoorlijk wat kleine veneinige klimmetjes en leuke gezellige gehuchtjes. Tot aan de rand van Santiago heeft de zon geschenen maar toen ik het naambordje van Santiago in zicht kreeg begon het te regenen en helaas is het dat blijven doen. We hebben de camping aaan de rand vd stad snel gevonden en zijn daarna naar het pelgrimsoord (naast de kathedraal) gegaan om mijn “wandeldiploma” te gaan afhalen. Het voelt alsof je voor een examen geslaagd bent en je moet netjes in de rij staan voordat je aan de beurt bent en dan je ‘credential’ inleveren. Ze controleren dan je behaalde stempels, je moet in formulier invullen met de gegevens waar je gestart bent, welke nationaliteit, welk beroep, je leeftijd, sexe enz. Dan …… krijg je in het latijn opgezet op naam je officiële inschrijvingsbewijs in het Sint Jacobsregister en dan wordt ik gefeliciteerd met deze prestatie.

Uiteraard moest toen de kathedraal bezichtigd worden en alsof het zo moest zijn begon op dat moment net een hoogmis ingeleid met saluutschoten. Een bisschop was aanwezig en we zijn getuige mogen zijn van deze ceremonie.

Klik op onderstaande foto en daarna op iedere

Lees verder Dag 72: van Arzúa naar Santiago de Compostela

Dag 71: van Ventas de Naron naar Arzúa

Afgelegde route: 38.85 km

hangende arm

Vandaag een mooie tocht gehad. Deze etappe was gevarrieerd qua natuur, dorpjes en gebouwen. De lucht was niet zo drukkend als gisteren en de bergen niet zo stijl. Ik kon goed mijn eigen tempo lopen en van alles genieten. De wil was aanwezig om vandaag vele kilometers te maken nu het eind in zicht is. We hebben toch besloten in het laatste echte dorp een hotelkamer te nemen en morgen het laatste stuk af te leggen. Op zondagavond in Santiago aan te komen lijkt toch aantrekkelijker en we kunnen deze missie dan beter afsluiten. Zo’n laatste etappe heeft altijd iets speciaals en het goede gevoel hoop ik te krijgen als Cor Verbeek me antwoord kan geven wat het voor soort gebouwtjes zijn die op onderstaande foto te zien zijn en hier in Gallicia bij zo wat iedere woning staan. Het zijn opslagplaatsen voor graan of maïs. Ze zijn open om de wind goed zijn werk te laten doen (drogen) en het wordt zo beschermd tegen dieren)

Cor en Hennie Eijkemans kan ik geruststellen nu de laatste kilometers nog gelopen moeten worden dat het sponsorbedrag voor het aantal gelopen kilometers naar boven afgerond wordt (in hele duizendtallen uiteraard) in het voordeel van Stichting Jonathan: het totaal aantal kilometers is 3000! (not!!! ha,ha)

Klik op onderstaande foto en daarna op iedere

Lees verder Dag 71: van Ventas de Naron naar Arzúa

Dag 70: van Sarria naar Ventas de Narón

Geplande route: 33 km. Afgelegde route: 35.54 km

Vandaag aan de wandeling begonnen met goede moed en de verwachting dat ik een behoorlijk eind zou afleggen. Na Portomarin zag ik het eigenlijk niet echt meer zitten. Het was moeilijk lopen, constant klimmen, veel regenbuien en erg benauwd. Doorgeduwd tot Ventas de Narón waar May een mooie plek voor de camper had weten te regelen en ik in de herberg een zalige douche kon nemen en we een menu de peligrinos genomen hebben.

zeer oud

De route was eigenlijk fantastisch maar als het regent geniet je er veel minder van en zie je ook echt veel weiniger. Wat wel leuk was; we moesten een meter of 25 door een beek afleggen, verder hebben we een geweldige mooie oude boom gezien (zie bovenste foto). Onderstaand kapelletje is op een rots gebouwd maar jammer genoeg niet verschoond gebleven van graffiti.

graanschuur

Een horreo, dergeljke graanschuren ziet men in Galicië heel veel. Door de palen kan ongedierte niet binnendringen

Tik op onderstaande foto en vervolgens op iedere

Lees verder Dag 70: van Sarria naar Ventas de Narón

Dag 69: van Pedrafita do Cebreiro – naar Sarria

Geplande route: 38 km. Afgelegde route: 37.37 km

Pedrafita do Cebreiro ligt op 1360 meter hoogte en we werden wakker midden in de wolken. Het eerste deel van de route heb ik met heel weinig zicht gelopen. De afdaling kwam al snel. Het was fris en met een opgelopen lichte verkoudheid was ik blij dat ik na 4 km May ontmoette zodat ik warmere kleding aan kon doen. Hoe verder ik afdaalde des te beter weer werd het. Na enkele schitterende gehuchtjes, niet meer dan 1 of 2 boerderijen en meestal een verlaten of vervallen kerkje, was de route erg afwisselend. Mooie vergezichten, hoog in de bergen door bergweggetjes, lager door bosgebied en rotsachtige paden ging deze route langzaam naar lager gelegen gebieden. May werd met haar camper ook een landweg ingestuurd die plots overging in een klim en in een steile bocht omhoog veel losliggend gravelsteen had waardoor de camper niet meer vooruit wilde. Slippende wielen, en na een stukje terugzakken en met volle moed nog een tweede poging, rokende en gesnirkte banden. Gelukkig heeft een Nederlands groepje haar advies gegeven (stoppen, banden af laten koelen en later het laatste stukje berg nemen) Toen ik kwam heb ik onze huisraad weer op het goede spoor kunnen zetten.

Klik op onderstaande foto en daarna op iedere

Tegen alle verwachting in lag op de route een camping die vorig jaar pas geopend is. Wij hebben vandaag als enige gasten ons onderkomen hier gevonden. Wat een geluk want daar hadden we helemaal geen rekening meer mee gehouden dat we nog een camping voor Santiago zouden tegenkomen. Santiago is nog niet in zicht maar het zal hooguit nog 3 a 4 dagen duren voordat we ons einddoel bereiken.

Lees verder Dag 69: van Pedrafita do Cebreiro – naar Sarria

Dag 68: van Villafranca del Bierzo naar O Cebreiro

Geplande route: 38 km. Afgelegde route: 35.33 km

kunst pelgrim

Vandaag een korte route gepland omdat er aan het eind van deze route een flinke stijle berg van meer dan 8 km lengte met een hoogtevershil van 700 meter zit. De route was schitterend met een mooi afwisselend parcours. Leuke dorpjes en zeer mooie oude bomen, volgens de beschrijving walnoten. De klim ging prima en aan de top ligt het dorp Pedrafita do Cebreiro met een mooi stijlvol kerkje en prachtige Keltische huisjes die nu wel allemaal in gebruik zijn als Refugio’s, souvenirshops of als herberg. Nadat ik hersteld was besloot ik om nog zo’n 10 kilometer verder te lopen om bij het dorpje Hospital da Condesa te overnachten. Dit had ik niet moeten doen. Er stonden pijlen op de weg die ik gevolgd heb maar toen ik geen menselijke voetsporen maar alleen nog maar hoefafdrukken van schapen en koeienstront op het pad zag had ik beter moeten weten. Bij het volgende dorpje (welgeteld één hele boerderij) heb ik May gebeld omdat mijn GPS geen weg meer aangaf en ik geen routeaanduiding meer zag. Het advies luidde: terugkeren want je zit grandioos verkeerd. Verdorie moest ik alweer zo’n stijle berg beklimmen die ik afgedaald was én langs welgeteld 12 blaffende en gemeen kijkende honden die op de boerderij los liepen en waar niemand thuis was. May is teruggekeerd naar O Cebreiro en toen ik afgemat bij de camper arriveerde kon ik enkel nog zeggen dat ik het voor vandaag wel gezien had.

Klik op onderstaande foto en vervolgens op iedere

Wat me nog rest te vermelden is dat ik op deze Franse Caminoroute de koekkoek gemist heb maar daarvoor de ooievaars in ieder dorp signaleer. Vandaag hoorde ik in de mooie bossen de koekkoek weer en zijn de ooievaars niet meer te zien. Het gezoem van bijen en het gekwaak van kikkers wil ik zeker niet onvermeld laten en zo ben je nooit alleen in de natuur.

Lees verder Dag 68: van Villafranca del Bierzo naar O Cebreiro

Dag 67: van El Acebo – naar Villa Franca del Bierzo

Afgelegde route: 42.37 km

kruis bij avond

Vandaag een warme dag om te wandelen. Prachtige dorpjes gezien en de afdaling was evenals gisteren geweldig mooi. Daarna bleef het wat heuvelachtig en liepen we langs en door de wijnvelden. Uit de contacten, o.a. in de winkel waar je alles kunt krijgen, blijkt dat vele mannen een jaar of 30-40 geleden in Nederland hebben gewerkt. Nederlanders zijn daarom geliefd. Alhoewel May meent met name in de verhalen van de vrouwen (van overleden gastarbeiders) enige ‘weemoed’ te herkennen. Hun mannen destijds jong, vertrokken naar zo’n ver vreemd land.

Lees verder Dag 67: van El Acebo – naar Villa Franca del Bierzo

Dag 66: van Astorga naar El Acebo

Afgelegde route: 35.11 km

steentjes

Vandaag was een geweldige dag! Wat een schitterende natuur. Na de laatste dagen over de vlakte gelopen te hebben en naast wegen was dit een geweldige klapper. Wat een prachtige natuur. We hebben genoten en woorden schieten te kort. Dit kruis wordt steeds kleiner doordat er aan de voet door iedere wandelaar een steentje bijgelegd wordt. Het heeft een speciale betekenis.

Crucifix

prachtig

Hier heb ik een poosje zitten genieten. De zon schijnt en warmt de aarde op en de damp zie je naar de wolken gaan. Geweldig en denk dan het geluid van vogels en bijen erbij. Geweldig.

Lees verder Dag 66: van Astorga naar El Acebo

Dag 65: van León naar San Justo de la Vega

Geplande route: 53 km. Afgelegde route: 45.9 km

nastaren

Deze dag begon met regen en eindigde met regen. Laat in de middag klaarde het even op maar helaas was dit kortstondig. Urenlang heb ik in de regen gelopen langs een rechte autoweg. Eentoniger kan het niet en wat hier nu zo mooi aan is? Ik weet het niet. Jammer want ik loop graag maar dan wel in de natuur en niet langs een stomme weg die stinkt van de voorbij razende auto’s. Vele akkers en velden die wel geïrrigeerd worden door grote lange betonnen bakken, dit is wel aardig om te zien. Het aantrekkelijke aan deze route (de Franse) zijn de armoedige plattelandsdorpjes die geheel volgestort zijn met beton. Wegen kennen ze niet in deze gehuchtjes en zeker geen trottoirs. Direct buiten het dorpje (buiten de doorgaande weg) zijn er weer grindpaden. Er wordt enorm veel geld gestoken in ‘dé Camino’ en eenieder heeft het er ook over maar je ziet ook aan het begin en eind van ieder gehuchtje een groot bord dat dit dorp aankondigt en verwijst naar het europees fonds waaruit het een en ander gefinancierd is. De plaatselijke drank- en eetgelegenheden varen er wel bij. De grote gele pijlen staan dwars door heel Spanje en je moet moeite doen om ze NIET te zien, in tegenstelling tot de kustroute. Hadden ze het geld maar een beetje verdeeld over deze beide routes.

Klik op onderstaande foto en vervolgens op iedere

Lees verder Dag 65: van León naar San Justo de la Vega

Dag 64: van Villamarco naar León

Geplande route: 50 km. Afgelegde route: 33.46 km

Vanmorgen vanaf de camping in Shagún met de camper weer gereden naar de plek waar ik gisteren ben gestopt. Vele wandelaars onderweg gezien die al vroeg gestart zijn. Met weinig bepakking en na een goede nachtrust kon ik weer tempo maken en heb ik mijn eigen route kunnen lopen. De mooie plaatjes nodigden uit om effe te stoppen. Vlak voor León ben ik weer in de camper gestapt omdat er in de voor- zijstad een camping was …….. echter gesloten! Daarna zijn we rustig León gaan bewonderen met de fietsen en zijn door de ‘information’ verwezen naar de rand van de stad waar een camperplaats is. Aan het eind van de dag hebben we een fikse regenbui gehad maar daarna is het weer opgeklaard. Een mooie dag zo’n combinatie van een wandeling met een stuk cultuur.

holbewoningOp verzoek van May een themadag: ‘Bouwsels’

Lees verder Dag 64: van Villamarco naar León

Dag 63: van Ledigós naar Villamarco

Geplande route: 26 km. Afgelegde route: 40.95 km

slaaptVanmorgen vanaf de camping in Sahagún terug gereden naar Ledigós alwaar ik gestart ben. Er hing nog wat ochtendnevel en ik heb, de alternatieve route gekozen door het bos. Weliswaar is deze route iets langer maar loopt door 3 dorpjes en volgens de beschrijving door een eikenbos. Het bos heb ik niet gezien (wellicht door de mist?) maar de dorpjes stonden er nog en waren de moeite waard om een indruk te krijgen hoe arm het in Spanje op sommige plaatsen nog is. Een koopman met vrachtwagen met een stuk of 40 dozen vol kleding, stalde zijn koopwaar uit. Een aantal dorpelingen kwam hun keus maken uit o.a.de bloemetjes jurkschorten die wij nog kennen uit grootmoederstijd. De lemen huizen en de vele vervallen of verlaten huizen geven een troosteloze indruk. In een dorpje zag ik een heuvel met een aantal deurtjes waarachter nog geleefd wordt. Ik vraag me af hoe. De natuur laat zich van haar mooiste kant zien, de korenvelden en de bermen staan volop te bloeien. Beeldjes om nooit meer te vergeten.

De ‘Camino’ is in ieder geval het gebeuren waar alles om draait in deze omgeving en in de dorpjes. Ieder plaatsje geeft al vanaf het begin van het dorp met dezelfde gele pijlen waar de route mee is gemarkeerd tevens aan waar de plaatselijke bar is en hoe je daar kunt komen. Ook de herbergen en de ‘refugio’s’ staan door deze pijlen aangegeven. Alleen gaan de meesten pas tegen 16 uur open en dat levert dan het onderstaande plaatje op waar eenieder buiten op een bankje zit te wachten om het beste plekje binnen bereiken.

refugio

Klik op onderstaande foto en vervolgens op iedere

Lees verder Dag 63: van Ledigós naar Villamarco