Categorie archief: Steden

Mijn oude opa in Europa

Het gezinnetje van onze dochter Lieke is in Nederland en wij hebben samen een kleine week genoten en bijgepraat. Wat is het toch heerlijk om dan elkaar weer eens in de ogen te kunnen kijken, bij te kletsen over allerlei ontwikkelingen en gewone zaken die je interesseren. We hadden besloten om de eerste dag van de lange vliegreis bij ons thuis bij te komen. Daarna zijn we voor een paar dagen naar een huisje in de Belgische stad Namen gegaan zodat we iets samen konden doen en toch het gevoel van een ‘vakantie’ hadden. De eerste dag stond echter wél op het programma om naar de grote zaterdagmarkt in Eygelshoven te gaan. De ouders van May woonden in dit dorp en de kleinkinderen kregen altijd centjes om op de markt nootjes te gaan kopen. Deze traditie wilde Lieke aan Mia Keziah meegeven, maar helaas de markt is er wel nog maar de kraam met nootjes is niet meer. Markten kent Mia wel vanuit Kenia maar sommige kooplieden prijzen hun waar toch wel erg luidkeels aan, hetgeen natuurlijk wel weer typisch Europees is. Het toeval wilde dat we langs het vernieuwde Gemeentehuis in Landgraaf, het Burgershoes, kwamen. Hier stond omwille van de opening een kermis en waren er wat kinderattracties, zoals een springkussen hetgeen een bezoekje rechtvaardigde.

Uiteraard verheugden we ons erg op ons kleinkind Mia Keziah. Deze wijsneus en rappe prater hield ons alle dagen de hele dag in de ban. Wat hebben we van haar genoten. Veel spelletjes gedaan, veel activiteiten, veel gezongen en de kraker van deze vakantie is wel het lied van Leen Jongewaard met de sprekende titel: M’n opa
Het gezichtje van haar en de bewegingen kan ik helaas niet tonen maar geloof het of niet dat spreekt boekdelen!

Die oude opa is echter ook een pestkop en kleindochter Lotte van 6 jaar weet daar over mee te praten. Lotte heeft geleerd, en past het naar eigen believen toe, om te zeggen: STOP,  HOU OP, niet pesten!! Maar deze schavuit zegt het ietsje liever maar met dezelfde impact: “Plagen mag, pesten niet, opa”.  En geloof maar dat we dat ook herhaaldelijk gehoord hebben deze dagen. Maar dat ze dol op ons is blijkt wel uit de vele knuffelpartijtjes die ze met ons beiden hield. Platknuffelen, noemt ze het. Het iedere ochtend tafereel van bij ons in bed kruipen en dan tegen oma zeggen: schuif eens een beetje en opa snurkt! (ha,ha). De uitgebreide badpartijen met oma waar ze samen alle Lego-poppetjes allerlei ‘gevechten’ en waterspellen uitvoeren. De vele kwartetspelletjes en gewoon het lekker bij elkaar zijn en met elkaar hele verhaaltjes vertellen is gewoon fantastisch.

Namen viel wat tegen maar Dinant ligt niet zo ver weg en daar hebben we ons kostelijk geamuseerd. De eerste dag een fietstocht op het spoorlijntje was werkelijk een groot succes. De Koningin Fabiola speeltuin bij het enorme fortcomplex en de indrukwekkende ondergrondse grotten met daarna de boottocht over de Maas hebben toch  indruk gemaakt. De vele saxofoons in deze stad van de uitvinder van dit instrument geven een bijzonder tintje aan deze stad.

Alles gaat veel te snel voorbij en nu is het weer afgelopen, alhoewel…..

World Festival Parade Brunssum

IMG_3423

Het 2 jaarlijks festival staat vast genoteerd in mijn activiteitenagenda. Prachtige folklore en een mooie sfeer zorgen voor veel plezier. Verschillende (dans)groepen uit de hele wereld vertonen hun volkscultuur.

IMG_3356 De voorbereiding door de organisatie vergt erg veel inspanning om voldoende vrijwilligers in te zetten voor allerlei zaken. Dit jaar vroeg de veiligheid speciale aandacht maar de taken zijn te talrijk om hier op te sommen. Denkonder andere aan de verkeersregelaars, de EHBO, de begeleiders van hulpbehoevenden, en tolken. Zelf was ik weer door de Zonnebloem ingezet voor eventuele verpleegkundige bijstand. IMG_3354De artiesten waren ook voor hun optredens druk doende om er optimaal uit te zien. Prachtige kostuums en attributen werden getoond uit het land van herkomst. Dit is meer dan onze klompen en boerenkielen. Hoewel onze traditionele klederdrachten hier ook hoge scores zouden oogsten.

IMG_3543Verschillende Limburgse afdelingen van De Zonnebloem kwamen met hun leden naar dit evenement in Brunssum. Wat hebben ze genoten en wat werden ze verwend met deze optredens. Vooraf werd er uiteraard koffie en Limburgse vla geserveerd door de vele vrijwilligers.

IMG_3622Een indruk van de 2 matinee bijeenkomsten door de Zonnebloem georganiseerd. Uiteraard was er veel meer te doen in Brunssum zoals de grote parade en de optredens in het park en de extra tent. Er kan terug geblikt worden op prachtige dagen en een geweldig mooi evenement.IMG_3475

 

Grrrrrrrrrrr…….Venlo Stormt

IMG_0225

Zoonlief Joost heeft weer eens een Run uitgezocht. Dit keer in Limburg en dacht dat vaders wel zin had om om te komen fotograferen tijdens zijn inspanning. Komt dat even goed uit want wij moeten vanuit de Biesbosch toch naar huis, Hij had ingeschreven voor de 21km en de start voor zijn groep was om 15.30 uur. Voor 18.30 uur zou hij niet finishen en hij verheugde zich op deze run die prima in zijn (trainings)schema paste.

IMG_0232

Het was een beetje een druilerige dag maar voor de deelnemers niet erg belangrijk want ze wisten dat er veel water hindernissen in het parkoers ingebouwd zaten. Wij konden gratis parkeren op een oud kazerne terrein en de deelnemers liepen voor onze neus over de Maaskade.

De hindernissen waren erg goed en mooi vond Joost. Een aantal waren midden in de stad zelfs bij het stadhuis moest men een obstakel nemen. De meeste belangstelling ging uiteraard uit naar de hindernissen over of door het water. Ik ergerde me dood omdat ik Joost maar niet zag op de hindernissen waar ik stond of die ik uitgestippeld had. Hij moest al voorbij zijn. Plots kreeg ik hem in het vizier en dacht gelukkig…..

IMG_0149Helaas hierna was hij alweer voor mij verdwenen. De app die ik gedownload had hielp me niets. Na lang wachten aan de finish en balen als een stekker ontmoet ik hem bij de modderbak. Gelukkig toch nog een actiefoto. Maar wat was hij teleurgesteld. Niet dat wij elkaar niet getroffen hadden maar in de organisatie. Hij was van het parkoers gehaald en mocht zijn 2e ronde niet meer afmaken omdat men de hindernissen al aan het afbreken was. Het zou te laat worden en het was nog niet eens 18 uur!!! Hoe kun je nou zo iets organiseren terwijl je weet dat de lopers veel meer tijd nodig hebben om deze afstand af te leggen. Je betaald daar een fikse inschrijving voor en dan kun en mag je niet eens volbrengen waarvoor je betaald hebt. Typisch een staaltje dat het evenement voor de toeschouwers bedoeld is en niet voor de sporters/deelnemers. Een teleurgestelde zoon én vader beiden om verschillende redenen. Venlo weet dit want bij de finish geven ze niet voor niets een ‘medaille’ uit met hun lijfspreuk: GRRRRRRR……

IMG_0273De teleurstelling valt van zijn gezicht te lezen.

 

Drimmelen

IMG_0142Om de 2 jaar wordt er een reünie georganiseerd van de leergang van May van de toenmalige Sportacademie Tilburg. De plaats van bijeenkomst is wisselend en wordt door de organisatoren van betreffend reüniejaar bepaald. Dit keer is het Drimmelen en Geertruidenberg.

IMG_3260Voor ons is het eigenlijk een vast stramien om met de camper te gaan en er een weekend van te maken. May gaat dan met de meiden (toentertijd waren de meiden en jongens gescheiden) hun programma afwerken en ik mag me zelf amuseren. Een kleine SVR boerderijcamping hebben we uitgekozen die vlakbij de haven van Drimmelen ligt en van hieruit is Geertruidenberg goed te doen om ‘s-avonds met de fiets naar de camper te komen. Ik moest mee om ze uit te zwaaien en eigenlijk veel meer om hun op de foto te zetten. Het is geen groepsfoto geworden maar wel enkele sfeerfoto’s voor later.

IMG_0151‘s-Avonds toen May terug kwam vertelde ze hoe leuk en gezellig deze dag geweest was en wat ze met het weer geboft hadden. En niet alleen met het weer want er was ook een kofferbak verkoop op de markt in Geertruidenberg. En wat is er nou leuker dan naar andermans gebruikte materialen te kijken? Er zijn natuurlijk heel wat leuke maar ook intens trieste gebeurtenissen geweest en aan elkaar verteld.

IMG_3263Nu wordt er niet gewacht en is er wederom een organiserend comité benoemd om de bijeenkomst te organiseren. Dit keer doet May mee en is het een bijzonder jaar want een 50 jarig. In 1967 zijn de meisjes begonnen en willen er een apart en gezellig aandenken aan over houden.

 

 

Fotografie dagje Rotterdam

IMG_3374

Op initiatief van een van onze clubleden is een uitstapje naar Rotterdam georganiseerd. Helaas konden slechts enkelen mee op deze datum. Een van zijn broers woont in de buurt van deze wereldstad en had samen met ons clublid een programma samengesteld. We werden omstreeks 10 uur op Rotterdam Centraal station verwacht en uiteraard bepaalden we zelf hoe lang en hetgeen we wilden zien.

IMG_3301Het toeval wilde dat er een tijdelijke trap gemaakt was naar het gebouw naast het station zodat we een speciale kijk hadden op het stationsdak en de omgeving.

IMG_3362Na een kopje koffie en kennismaking bleek de broer zelf een goede fotograaf te zijn en dit jaar een prijs (goud) van de fotobond in zijn regio gewonnen te hebben. De familie bestaat uit 4 broers die allen fotografie als hobby hebben en 1 keer per jaar gezamenlijk een dagje gaan fotograferen. Bijzonder.

Ons programma hield in dat we naar de Kop van Zuid en naar het Centrum en de oude haven zouden gaan. De Markthal, Kubuswoningen e.d. zaten uiteraard ook in het programma. Bijzonder gedreven bracht onze reisleider zijn kennis over de stad en de gebouwen/geschiedenis naar ons over. We hadden de tijd en vooral de gezelligheid en de sfeer van deze dag zijn blijven hangen. De treinreis verliep zowel heen als terug spoedig al was door spoorwerkzaamheden de trein vanaf Eindhoven naar Rotterdam tjokvol daar de reizigers naar Schiphol zo werden omgeleid.

IMG_3611Doodmoe na een dikke 12 km (zonder metroafstand) gestruind te hebben door de straten van deze indrukwekkende stad met de geheugenkaartjes meer dan vol en bijna lege accu’s zijn we thuis aan de slag gegaan om de mooiste foto’s te selecteren. Met dank aan de gids, de initiatiefnemer en de mede clubleden voor deze gezellige en interessante dag.

Kunstroute Maastricht

IMG_0414

Wij wilden graag de kunstwerken van een vriendin bezichtigen die in Maastricht tijdens de kunstroute dagen exposeerde. We wilden bij haar graag onze toer beëindigen. Eerst hebben we een aantal locaties in het centrum aangedaan en zoals altijd zijn er werkstukken die we geweldig interessant vinden maar ook denken we soms, wat jammer want dit is nu helemaal niets of in ieder geval niet onze smaak.

IMG_0004

Door zo’n route kom je op plekken waar je nog nooit geweest bent en ook in Maastricht heb ik weer versteld doen staan van de mooie ruimten die het heeft. Een schitterende tuin met bijgebouw en oude ijskelder achter een museum midden in de stad dat ik niet eens kende.

IMG_0397Mijn hart ging sneller kloppen want ik was al eens voornemens geweest om in het oude verlaten Sphinx gebouw binnen te sluipen (had gehoord dat dit mogelijk was) om hier eens een fotoshoot te maken. Nu is het een onderdeel van de kunstroute en toegankelijk.Er is niet veel te zijn behalve wat graffiti en leuzen maar wel schitterend voor de fotografie.

IMG_0400

Ja zelfs de oude opslagloods aan de Maasboulevard is open en te bezichtigen. Ook dit is een pand waar ik altijd eens graag een kijkje had willen nemen. Nu zijn er verschillende wensen in vervulling gegaan.

Den Bosch of ‘s-Hertogenbosch van Jheronimus Bosch

IMG_0131

De stad die feest viert. Hier waren wij vandaag voor een afspraak in het ziekenhuis. Ik wilde graag het Paleiskwartier bekijken en eventueel langs de Bieze een wandeling maken. Het gebied achter het station met de vele scholen en markante gebouwen is beslist een bezoek waard. Prachtig helder weer en eigenlijk wat veel zon en jammer voor de contrasten. Het paleis van Justitie is markant maar er staan nog veel meer aparte gebouwen. Echt een heel aparte wijk om door heen te lopen.

IMG_0074

Helaas was er al 2 weken vooraf geen kaartje meer te krijgen om in het museum de tentoonstelling van Jeroen Bosch te bezichtigen. Graag was ik op de kantelen van de domkerk gegaan om de bijzondere dierenkoppen of figuren te bewonderen en vast te leggen maar ook daarvoor moest je geruime tijd van te voren een kaartje gereserveerd hebben. Dan maar zelf een stadswandeling gemaakt en op onze eigen wijze genoten.

Sint in Arnhem

IMG_1017

Ooooo, kom toch eens kijken ……..

Sint en zijn Pietermannen komen naar Lotte, lazen wij op het papiertje in de schoen bij Lotte. Dáár moeten we bij zijn dachten we. Snel de agenda’s afgestemd, de pensionada’s hebben het soms druk, en jawel hoor, er was plaats. Ook hadden we dit jaar nog een dag vrij reizen met de trein en het was zo snel geregeld. Eerst het Centraal station Arnhem gefotografeerd en dan naar Lotte.

In de trein en onderweg viel het helemaal niet op dat we naar pakjesavond reisden. Meerdere grootouders sjhouwden allerlei pakjes. Wij hadden het voor de Sint goed laten inpakken en dát riep vragen op, zoals schemerlamp of een staf. Niemand dacht aan ouderwetse houten stelten.

IMG_0997

De goedheiligman werd vergezeld door 2 schitterende Pieten en zij wisten vrijwel direct sfeer te scheppen door de pepernoten op speciaal verzoek van Wendy overal te smijten. Ze was ze nl de vorige keer een half jaar na dato nog tegen gekomen. Zegt dat nu iets over de huishoudelijke kwaliteiten of de vindingrijkheid van Piet?

Lotte ging een goed gesprek aan met Sint, terwijl die Pieten een lol beleefden aan het stangen van de moeder. Wat kan dit kind blij zijn met ieder, maar dan ook met echt ieder cadeautje, hoe klein het ook is, Lotte is enthousiast. Paw Control en Frozen waren ook bij haar dit jaar favoriet maar ook gelukkig met een chocolade letter of iets anders.

Voor oma en opa uit Limburg toonde ze ook nog snel even haar nieuwe kunstje: fietsen zonder zwenkwieltjes

IMG_0924

Station Arnhem

IMG_0853

Op weg naar Sinterklaas gearriveerd in station Arnhem (sinds de opening van het nieuwe gebouw: Arnhem Centraal) stap je uit en bewonder je de architectuur. Een schitterend gebouw met speciale draaiïngen en gewelven in een mooie heldere lichte omgeving. De afwerking is nog niet geheel ten einde maar dat geeft niet. Zeker onder de indruk en we komen er nog wel eens …. ook om te fotograferen.

 

Glow Eindhoven

De laatste jaren gaan we iedere keer naar het lichtfestijn Glow te Eindhoven. Ook dit jaar stond het gepland en hebben we een vriendin meegenomen. In de ochtend voordat we vertrokken kregen we nog een geweldig verheugend bericht uit Kenya van onze schoonzoon en dochter en besloten we er een feestelijke dag van te maken. Eerst een lekker diner met een extra lekker glaasje te drinken erbij.

IMG_0402

Met de onduidelijke plattegrond en routeaanduiding in de hand sloten we ons bij de mensenmassa aan en lieten we ons leiden. Verschillende 3D lichtbeelden, waarvoor we een brilletje gekocht hadden, op de route maar ook prachtige verlichte gebouwen en dit keer gingen we het stadspark door hetgeen wel enigszins wat riskant was en bij de in- en uitgang flink dringen het motto was. Dit keer weinig grote gebouwen verlicht en wij zijn natuurlijk de voorgaande jaren flink verwend maar ondanks dat we wederom erg genoten hebben waren er geen echte hoogtepunten bij. Dankzij het prachtige weer en behoorlijk warme temperatuur, ‘savonds om 23 uur nog tegen de 20 graden!, had dit evenement een bijzonder karakter. Wij kwamen niet uitgekeken maar waanden ons ook nog in de zevende hemel met het bericht van die ochtend.IMG_0346