Categorie archief: uitstapjes

Broedende kievitten en andere ongemakken

Onze kinderen hadden zich samen met hun beide gezinnetjes ingeschreven voor een mudrun (modder rennen). Dit keer was het een heel bijzonder iets want het was een ‘hindernisbaan voor gezinnen met jonge kinderen’. Onze zoon Joost is helemaal gefascineerd van dit soort activiteiten en heeft zijn dochtertje Lotte van 6 jaar ook warm gemaakt en dan doet moeder Wendy ook mee. Het zal niet lang meer duren en dan zal hij zelf vanuit zijn bedrijfje Atemisport dit soort evenementen gaan opzetten, als je het mij vraagt.

Nu was zijn zus Lieke met haar gezinnetje, Eddy en dochtertje Mia Keziah (3,5 jaar), vanuit Kenia hier en zou het leuk zijn dat zij met z’n allen aan deze run in Amersfoort zouden deelnemen. Al geruime tijd werd er door hun naar toe geleefd en afspraken gemaakt en uiteraard getraind! Dát konden opa en oma natuurlijk niet missen en zij hadden zichzelf uitgenodigd en aangeboden hier foto’s van te komen maken. De organisatie moet toch wel erg geschrokken zijn dat er een gezin uit Kenia mee komt doen en ook nog een echtpaar uit Landgraaf speciaal naar Amersfoort komen voor dit evenement.

Oma en opa uit Landgraaf waren zaterdag al vertrokken en in Ommeren, bij Tiel, op een SVR boeren camping gaan staan en wilden de Betuwe in bloei zien. Oma moest zich al met medicatie op de been houden, maar wilde dit samenzijn van kids en kleinkids, niet missen. Paaszondag was echter een kille koude regenachtige dag en wij hebben wel even op de fiets gezeten maar 2 maal moeten schuilen en toen toch maar terug naar de camper gegaan. De meeste bloesem was al weg, dat was jammer. We ontvingen allerlei berichtjes van de kinderen en het was echt spannend.

Powered by Wikiloc

De volgende ochtend zagen we gelukkig al vroeg dat de organisatie het evenement had afgelast in verband met het broeden van kievitten op het terrein! Nou ja, zeg……kievitten. Wij hebben wel eens de aanleg van een heel industrieterrein uitgesteld vanwege een hamstertje, de Korenwolf. Dit is toch iets heel anders maar had voor ons toch dezelfde impact. Wat een teleurstelling. Opa en oma konden weer naar huis en de (klein)kids hebben een heel andere invulling moeten geven aan hun eenmalige ontmoeting.

Powered by Wikiloc

Mijn oude opa in Europa

Het gezinnetje van onze dochter Lieke is in Nederland en wij hebben samen een kleine week genoten en bijgepraat. Wat is het toch heerlijk om dan elkaar weer eens in de ogen te kunnen kijken, bij te kletsen over allerlei ontwikkelingen en gewone zaken die je interesseren. We hadden besloten om de eerste dag van de lange vliegreis bij ons thuis bij te komen. Daarna zijn we voor een paar dagen naar een huisje in de Belgische stad Namen gegaan zodat we iets samen konden doen en toch het gevoel van een ‘vakantie’ hadden. De eerste dag stond echter wél op het programma om naar de grote zaterdagmarkt in Eygelshoven te gaan. De ouders van May woonden in dit dorp en de kleinkinderen kregen altijd centjes om op de markt nootjes te gaan kopen. Deze traditie wilde Lieke aan Mia Keziah meegeven, maar helaas de markt is er wel nog maar de kraam met nootjes is niet meer. Markten kent Mia wel vanuit Kenia maar sommige kooplieden prijzen hun waar toch wel erg luidkeels aan, hetgeen natuurlijk wel weer typisch Europees is. Het toeval wilde dat we langs het vernieuwde Gemeentehuis in Landgraaf, het Burgershoes, kwamen. Hier stond omwille van de opening een kermis en waren er wat kinderattracties, zoals een springkussen hetgeen een bezoekje rechtvaardigde.

Uiteraard verheugden we ons erg op ons kleinkind Mia Keziah. Deze wijsneus en rappe prater hield ons alle dagen de hele dag in de ban. Wat hebben we van haar genoten. Veel spelletjes gedaan, veel activiteiten, veel gezongen en de kraker van deze vakantie is wel het lied van Leen Jongewaard met de sprekende titel: M’n opa
Het gezichtje van haar en de bewegingen kan ik helaas niet tonen maar geloof het of niet dat spreekt boekdelen!

Die oude opa is echter ook een pestkop en kleindochter Lotte van 6 jaar weet daar over mee te praten. Lotte heeft geleerd, en past het naar eigen believen toe, om te zeggen: STOP,  HOU OP, niet pesten!! Maar deze schavuit zegt het ietsje liever maar met dezelfde impact: “Plagen mag, pesten niet, opa”.  En geloof maar dat we dat ook herhaaldelijk gehoord hebben deze dagen. Maar dat ze dol op ons is blijkt wel uit de vele knuffelpartijtjes die ze met ons beiden hield. Platknuffelen, noemt ze het. Het iedere ochtend tafereel van bij ons in bed kruipen en dan tegen oma zeggen: schuif eens een beetje en opa snurkt! (ha,ha). De uitgebreide badpartijen met oma waar ze samen alle Lego-poppetjes allerlei ‘gevechten’ en waterspellen uitvoeren. De vele kwartetspelletjes en gewoon het lekker bij elkaar zijn en met elkaar hele verhaaltjes vertellen is gewoon fantastisch.

Namen viel wat tegen maar Dinant ligt niet zo ver weg en daar hebben we ons kostelijk geamuseerd. De eerste dag een fietstocht op het spoorlijntje was werkelijk een groot succes. De Koningin Fabiola speeltuin bij het enorme fortcomplex en de indrukwekkende ondergrondse grotten met daarna de boottocht over de Maas hebben toch  indruk gemaakt. De vele saxofoons in deze stad van de uitvinder van dit instrument geven een bijzonder tintje aan deze stad.

Alles gaat veel te snel voorbij en nu is het weer afgelopen, alhoewel…..

Valentijn in Amsterdam

Wij waren op zoek naar een locatie om een paar dagen buitenshuis te vertoeven. De winter duurt ons te lang en wij wilden even uit de dagelijkse sleur. Dat kan vrij eenvoudig maar waarheen. Ik zocht het in het buitenland en naar een warm klimaat. May wilde dicht bij huis zonder paar uur te hoeven reizen. De ANWB bood uitkomst met een arrangement in eigen land. 2 Nachten verblijf in luxe NH hotel inclusief een grachten rondvaart en naar A’dam LookOut. Snel opgezocht wat LookOut was en het totaal leek ons wel wat. De agenda’s naast elkaar gelegd en geboekt. Dan kom je (in ieder geval wij) er later pas achter dat dit precies met Valentijn is. Zo kunnen wij heel stoer vertellen dat wij dit aan elkaar geschonken hebben en het echt een hele verrassing bleek.

‘s-Morgens vroeg voor de deur ingestapt in de bus en met openbaar vervoer zo hopla op de plek van de bestemming. Zo konden we in de middag nog naar de foto tentoonstelling van Ed van der Elsken in het Stedelijk museum gaan. Daarna ook nog naar een plaats gaan die onze dochter Lieke via een WhatsUppje stuurde toen we al in de trein zaten. De Hallen in Amsterdam. De Hallen in Rotterdam is een begrip maar in Amsterdam ook? Een plek waar minder bezoekers zijn, op maandag, maar waar heerlijke smaakvolle hapjes te verkrijgen zijn en het erg gezellig vertoeven is. Daarnaast prachtige filmruimtes, dansgelegenheden en andere winkeltjes te zien zijn. Een goede tip.

De bedden en het ontbijt waren super en het NH hotel is prima, behalve dat we in Zuid zaten, Centrum was vol, en we toch met trammetje of bus naar het centrum moesten. Het weer werd steeds beter, wel lag er nog sneeuw, en de temperatuur werd echt aangenaam.

Deze dag starten we in LookOut na met het veerpontje over het Ij gezet te zijn. Een aparte belevenis om zo hoog over de stad te kunnen kijken en ingenieuze digitale aanduidingen van de gebouwen en plaatsen in de stad. Het was door de kou nog wat nevelig hetgeen een speciaal beeld gaf. De, hydraulisch aangedreven, schommels zijn wel speciaal maar of dit nu een attractie is die je gedaan moet hebben? Ik betwijfel het. Zeker met mijn hoogtevrees. Het naastgelegen Eye museum is een lust voor het oog aan de buitenkant maar zoals de vriendelijke jongeman aan de receptie ons verzekerde, ook de binnenkant. Een aanrader om het gebouw te bezichtigen en dan tevens iets te gebruiken in het restaurant en ‘s-zomers op het terras.

De rondvaart door de grachten is eveneens heel speciaal. Nu in de winter met een aangename temperatuur en op dinsdag, Valentijnsdag, was het aangenaam rustig en konden we heerlijk genieten. Wat heeft Amsterdam toch veel te bieden. Van het een nauwelijks bekomen val je weer in het andere. Zo gingen we na de boottocht te voet naar de diamantslijperij waar wij 2 een persoonlijke gids toegewezen kregen die ons door het slijpproces van diamanten loodste. Een bijzondere ervaring toen we in een kamer werden geplaatst en er uit de buizenpost verschillende diamanten ploften die wij mochten bewonderen. Op verzoek werd er ook kettingen en zettingen gestuurd en even waan je je in een vreemde wereld. Het high society gevoel bekruipt je en je moet niet gaan wankelen want je geeft zo een paar duizend Euro uit aan een loepzuivere speciaal geslepen diamantje. Als belegging, ha, ha.

Dan is het al rap avond en duik je een restaurantje in en bestel je een heerlijke maaltijd voor net iets meer dan je normaal doet. Je hebt immers toch gespaard om geen diamant te kopen.

De volgende dag zit het er weer op maar niet nadat je eerst de koffer in een bagagekluis gedropt hebt, een voucher verzilvert hebt in een piepklein café waar men poft met een brief van Bill Clinton die hier ook zijn koffie met appeltaart genuttigd heeft. Daarna wat door de stad geslenterd  en op een terrasje aan de Dam neergestreken zijn voor een kop koffie. De Bijenkorf wordt nog verkent maar dan is het toch echt tijd om voor het spitsuur in de trein te zitten op weg naar huis om daar met de voeten hoog achter de buis neer te ploffen.

Africa avond

Een virtuoos  op de Kamele N’goni, een snaarinstrument dat zijn ontstaan dankt aan de Mandingo jagers uit de Wassoulou regio. Abou Diarra trad op in Theater Landgraaf.

Aan de muziek ging een Afrikaans diner vooraf om in de sfeer te komen. De zaal was goed gevuld met liefhebbers, en aanhangers van deze muziek.

 

Swingen met Jazz in 2017

De Mardi Gras Band gaf een optreden op verzoek van de Jazzclub Zuid-Limburg te Heerlen in Auberge de Rousch. Deze muziekband begon hun optreden al swingend maar aan het eind konden ze zelf niet meer op hun stoel blijven zitten. Al spelend trokken ze door het publiek in de zaal. Hun muziek was geweldig en het publiek gaf ze na ieder nummer een daverend applaus.

De variatie in de nummers en de hoge kwaliteit van muziek maken werden door de bandleader nog verluchtigd met wat losse leuke opmerkingen. 

De opkomst was prima en het wordt steeds drukker in de Rousch. Jammer dat de provincie geen toezeggingen heeft gedaan voor financiële steun voor de (tot nog toe) jaarlijkse jazznight. Hierdoor is die nu vervallen en is er wel op 19 maart in de middag weer een jazz optreden.

Glow

img_5545

De laatste jaren gaan we naar Eindhoven om dit lichtspektakel te bekijken. Zo dit jaar ook. May was eerst naar een landelijke studiedag in het noorden van het land en ik wilde graag naar 2 exposities. Eerst in Heerlen een foto-expositie van Reflex 88 uit Voerendaal. Waren een paar mooie foto’s bij en het was een mooie expositie.

Toen direct door naar Meijel waar Maria Stams van Koppig Limburg een demonstratie hield bij Wildlife Art.

img_5538

In Eindhoven een ‘mooie parkeerplek’ opgezocht voor mijn Smart, hetgeen aan het eind van de avond een dure plek bleek verdorie, omdat ik daar toch niet onbetaald mocht staan. Dan zijn we natuurlijk wel verwend de laatste jaren met steeds prachtige lichtcreaties en moet ik zeggen dat het dit keer tegenviel. Er waren 2 routes de Science-route en de City-route en wij hebben de City genomen. De Science zal zeker mooier gewest zijn maar wij moesten een keus maken (2,5 uur) en anders was het nog 2 uur langer geworden. We hebben zeker wel mooie shows gezien.

Herfstvakantie

De camper stond al in de stalling maar die hebben we er weer uitgehaald toen we hoorden dat de familie Verbeek uit Kenia eerst even een paar dagen naar Portugal ging en ze daarna naar Nederland kwamen voor een weekje.

img_5451De Dutch Design Week  viel samen met het verblijf in Nederland dus hadden ze een vakantiehuisje gehuurd in de omgeving van Eindhoven en wij een SVR camping in Wintelre. Zo waren we dicht in de buurt en konden we gemakkelijk afspraken maken.

In totaal 3 dagen hebben we door Eindhoven gestruind en genoten van alle creatieve ideeën. We hadden de tijd en hebben die ook genomen om rustig te genieten en hier en daar verdere informatie te vragen. Natuurlijk hebben we nog lang niet alles gezien maar soms is het gewoon genoeg omdat je anders het fijne niet meer ziet.img_5314

Het meest hebben we uiteraard genoten van de maandag dat wij als gezin bij elkaar waren met de partners en de beide kleine meiden. Wat is het een genot om met die lieverds samen te zijn. Daarover kan ik niets zeggen want dat moet je voelen.

Het was kort maar o zo fijn. Weer eens gezellig bij gekletst en gewoon heerlijk samen. De nachten in de camper waren wel koud. Het kacheltje heeft wel gebrand en dat was heerlijk maar temperaturen onder het vriespunt zijn in de camper toch speciaal. Extra warme kleding aan en flink diep onder de wol.

Zwarte Madonna

20160730_160835

Uitgenodigd voor een vrijwilligers bijeenkomst mocht ik met mijn vrouw mee naar Vaals. In Vaals is niet alleen het kleinste museum van Nederland maar ook heel bijzonder gehuisvest: het oude grenswachtershuisje. Nu waren we echter uitgenodigd in het museum Vaals. Een wel heel bijzonder museum in een kerkgebouw waar vroeger de paters Camilianen baden. Men is trots op de collectie van ruim 200 heiligen van wel 1 tot 3,5 meter hoog. Een bijzondere ervaring.

20160730_160255

Het aanpalende café annex restaurant is echter eveneens een bezienswaardigheid en hier werden we door de eigenaar ingewijd in het ontstaan vh museum en werden we culinair verwend met een goed menu in het museumcafé de Zwarte Madonna

 

 

Naamgevingsdag Mia Keziah

IMG_0246Hier hebben wij allen erg lang naar uit gekeken! Eindelijk kan Mia Keziah vrij reizen en naar Nederland komen. Al diegenen die onze verhalen gehoord maar haar nog nooit echt gezien en aangeraakt hebben konden dit nu voor het eerst doen.IMG_0010

Haar ouders Eddy en Lieke hadden een locatie uitgezocht waar een ‘kennismaking’ met haar mogelijk was. Op zaterdag was het officiële deel: de Naamgevingsceremonie. De naam Mia is gekozen door Eddy en Lieke omdat: het een koosnaam voor Maria, Amelia, Emilia en Amalia is en goed uitspreekbaar in het Engels en Nederlands. De naam Keziah had ze in het weeshuis gekregen en zo kan ze later zelf kiezen welke ze gebruikt als voornaam.UDM20160618_MIA_04web

Deze foto is gemaakt door Uitdemaat

Een aantal personen was gevraagd om een persoonlijke bijdrage te leveren aan de ceremonie. Dit was erg bijzonder omdat Mia Keziah zo in de schijnwerpers kwam te staan voor alle aanwezige familieleden en vrienden. Zo werd onder meer door vrienden, Jacob en Annet, het slaapliedje “Mijn wens voor jou” van Elly Zuiderveld ten gehore gebracht en vertelde Edwin Broekhuizen wat deze vriendschap voor hem/hun betekent.

Hoe persoonlijk het allemaal was blijkt ook uit de bijdrage van Cor Verbeek, May Verbrugge, en Joost Verbrugge. Cor Eijkemans zong het lied You’ll Be In My Heart en vertelde dat het proces rondom de adoptie dat door Eddy verwoord was, herkenbare gelijkenissen vertoonde met dat van zijn ervaring bij de adoptie van zijn 2 kinderen.

IMG_0021

Aan iedereen was gevraagd om een kraal aan Mia te geven als herinnering. Deze kralen worden in Kenia verbonden met de kralen die zij daar tijdens het Naamgevingsfeest (een fiks aantal maanden geleden) gekregen heeft. Zo zal Mia altijd herinnerd worden aan de 2 verschillende werelden waarin zij is opgegroeid en haar vormen. Zelf rijgt ze graag en noemt zo’n ketting dan een ‘file’. Mooier kun je het toch niet verwoorden. Allerlei vormen, maten en kleuren vormen zo haar levensketting.

HobbelpaardjeDe kinderen hebben genoten want het was een super kinderfeest. Ze hebben gespeeld in de speeltuin, marshmellows warm gemaakt in het kampvuur, genoten van de poppenkast, lekker gesnoept, frietjes, gebak, snoep en ijsjes gegeten én heerlijk met elkaar geknoeid in de …..IMG_0007Wij als grootouders hebben genoten en het was een super feest. Niet alleen maar zon maar ook regen sierde deze dagen. De onderlinge band tussen familie en vrienden van Eddy en Lieke maakte dit een geweldig feest. De cateraar mag hier zeker niet aan ontbreken: It’s all about food: The Holy Kauw Company die een super buffet en barbecue serveerde.

IMG_0245De zoetigheden zijn echter verzorgd door de gasten zelf. Er was namelijk gevraagd dat ieder stelletje één taart zou meenemen. Door ons was een originele “Limburgse pletsjeskook” gemaakt. Wij hadden aangeboden voor het Arnhemse familielid (zoon Joost) een “eigen ontworpen Soezentaart” te maken waar Joost en Lieke altijd voor vroegen als ze zelf een feestje hadden toen ze klein waren. Zo blijft de traditie in ere.

Voor meer sfeerbeelden zie het album van Joost

Orchideeën op Kunderberg

IMG_0322

Vorig jaar was ik eigenlijk te laat en waren de meeste orchideeën al uitgebloeid. Dit jaar was ik alert en had ik in mijn agenda de periode genoteerd dat ik een kijkje zou gaan nemen. De koude en het vieze natte weer zorgde dit keer voor een latere bloeiperiode. Ondanks dat het de laatste dagen stortregent greep ik deze ochtend aan om tijdens een kort droog uurtje met mijn camera naar de Kunderberg te gaan.

De ingang (poortje) is op bovenstaand kaartje aangegeven bij “Klein Weegske”. De auto moet u achterlaten bij Kunderberg 45 en even deze 850 m te voet afleggen.

Het is een schitterend gezicht al die orchideeën. U heeft vanaf hier een prachtig zicht over het Limburgs Landschap. Ik was helemaal alleen in dit mooi gebied en vanaf nu zullen er wel meerdere fotografen en natuurliefhebbers snel een kijkje gaan nemen.