Categoriearchief: Santiago de Compostella

Pelgrimstocht per dag Inclusief data afstanden, hoogtes, ervaringen, weer en GPS track

Pelgrimage

poserend
De voettocht van Landgraaf naar Santiago de Compostella

Pelgrimsweg

Half maart 2008 zijn mijn vrouw May en ik, naar Santiago de Compostella in Noord-West Spanje vertrokken. (Lees hierover in de krant ‘ de Limburger “van 15 maart 2008) De route vanuit Landgraaf heb ik te voet én alleen gewandeld. May zorgde voor het vervoer, de begeleiding, het onderkomen en alles wat onder verzorging verstaan wordt. We hebben er 10 weken oftewel 72 dagen (2 1/2 maand) over gedaan.

De gehele route is hieronder te zien (in 3 delen) in Google Earth en per dag is de afgelegde afstand eveneens in Google Earth en Google Maps te bekijken. In het wandelschema is de afstand per dag aangegeven volgens mijn GPS maar ook volgens Google Earth. De hoogtekaartjes zijn per dag in JPEG opgeslagen. Wil je exact weten hoe het hoogteverloop is kun je eenvoudig op het icoontje van “Wikiloc” klikken en dan wordt je gelinkt naar de betreffende track en kun je door met de muis over het hoogtemeter kaartje te bewegen exact de hoogtes zien.  • Route:  Kustroute
  • Start: medio maart 2008
  • Vertrekpunt: Landgraaf (provincie Limburg in Nederland)
  • Verzorging: door echtgenote May
  • Verzorgingswagen: Hymer camper

Lees verder Pelgrimage

Grand Routes

GR-paden zijn geen gewone wandelpaden. De meeste andere wandelpaden strekken zich uit over een beperkte afstand en zijn gericht op plaatselijke recreatie.
Wat wij “Grote Route” of Grande Randonnée (GR) noemen, zijn bewegwijzerde wandelpaden over lange afstand. Zij doorkruisen meestal een hele streek of zelfs een land. Het ontwerpen, coördineren en onderhouden van het padennetwerk gebeurt door organisaties die door de overheid werden erkend. Zij werken met talrijke vrijwilligers: zonder hun onbaatzuchtige inzet zou de ontwikkeling en het voortbestaan van een dergelijk internationaal netwerk onmogelijk zijn. Sommige rondwegen blijven binnen een bepaalde regio, waarvan zij zowat alle aspecten aan de wandelaar tonen (bv. de wandelronden van Vlaanderen, GR 5A).
Daarnaast hebben wij ook nog themapaden waarlangs je al wandelend dieper kan ingaan op een cultuurhistorisch gegeven (bv. het Reynaertlandpad) of Streek-GR’s die een bepaalde streek grondiger verkennen.

Domitian Pilgerweg Lees verder Grand Routes

Sponsoractie Stichting Jonathan

De hierover gepubliceerde artikelen zijn te bekijken via de hieronder
aangegeven links:
  • Stichting Cicero heeft in het instellingsblad voor de medewerkers ruime aandacht in 2 grote artikelen geschonken aan mijn wandeling en aan ons sponsoractie. Lees het laatste artikel ‘In het zonnetje (pag 18)’ en bekijk de foto’s
  • Voor het artikel dat over de wandeling en de sponsoractie geplaatst is op de website van het Atrium ziekenhuis (Stichting GOZL) . Deze link is inmiddels verwijderd..
  • In dagblad ‘De Limburger’ editie Parkstad stond een gecombineerd artikel met 2 andere wandelaars.
  • Bekijk de Nieuwsbrief van Stichting Jonathan.

Stand van zaken Sponsoractie:

Zo’n € 8.250,– is het totaal bedrag geworden dat wij hebben opgebracht voor de Stichting Jonathan!

We zijn hier héél erg blij mee. Het is fantastisch te ervaren welke steun het project krijgt. Schroom niet om ook nu nog te storten of te geven, immers de noodzaak voor deze doelgroep blijft bestaan..

Een fiets mét uitrusting kost € 150,– en gaat 3 jaar mee; een motorfiets kost € 450,-. Er zijn een aantal fietsen en een paar motorfietsen noodzakelijk voor het epilepsieproject. Daarnaast heeft de stichting de wens om een waterput aan te leggen waar de plaatselijke bevolking schoon water kan komen halen. De aanleg en het onderhoud hiervan was financieel niet haalbaar. Wellicht kunnen wij deze wens in vervulling laten gaan. De kleintjes in Zambia zullen er ons zeker dankbaar voor zijn!

Voor iedere  € die ik ontvang loop ik 1 kilometer voor deze Stichting Jonathan. Uiteraard helpen jullie mij beide doelen , het schenken van een groot aantal fietsen en Santiago de Compostela te bereiken. De fietsen zijn voor de vrijwilligers om hun doelgroep, de mensen met een verstandelijke handicap, te kunnen bereiken. Indien het te verwezenlijken is zou het schenken van ook een waterput de kroon zijn op deze actie. Wij gaan er voor en doen van alles om dit te bereiken.  Over dit project is meer te lezen op de website van de stichting en bij sponsoractie.

De voettocht naar Santiago de Compostela was voor mij een uitdaging. Ik werd gewaarschuwd dat met name geoefende wandelaars een flinke mentale en soms ook fysieke klap krijgen. Neem niet teveel voor en beperk de afstand per dag waren de aanbevelingen. Vanuit mijn sociale gevoel, opvoeding en instelling wil ik het prestatieve element koppelen aan het sociale. De Stichting Jonathan is opgericht vanuit een persoonlijk initiatief en het doorzettingsvermogen dat Nel Coumans getoond heeft en nodig is voor een dergelijke actie spreekt mij aan. Om mijn persoonlijk doel te bereiken zal ook ik mijn doorzettingsvermogen tonen. Ik heb een tweeledig doel namelijk zoveel geld op te halen voor Stichting Jonathan dat er genoeg fietsen gekocht kunnen worden voor alle vrijwilligers om de jongeren in Zambia met een verstandelijke beperking te kunnen bereiken en te helpen naast de uitdaging om de wandeling tot een goed einde te brengen en Santiago de Compostela te bereiken. Het sponsor bedrag kan gekoppeld worden aan een opdracht die ik voor de sponsor moet inwisselen bijvoorbeeld: een kaars offreren of een boodschap achterlaten in Santiago of onderweg in een kerk, kapel of kruis of andere gedenkwaardige plek iets verrichten. Het bedrag wat ik door het lopen verdien wordt gekoppeld aan het “Huisbezoekprogramma” waarvoor de fietsen dringend nodig zijn. Daarnaast is het mijn vurige wens en hoop ik ook nog voldoende geld voor een waterput bijeen te kunnen lopen. Lees verder Sponsoractie Stichting Jonathan

Wandelschema

Wandelschema naar Santiago in 72 dagen.

Volgens de planning van het wandelschema dat ik vooraf thuis gemaakt heb is de totale afstand 2713 km. Door aanpassing van het schema onderweg is de totale afstand volgens mijn GPS 2417 km geworden en volgens Google Earth 2671 km. De aanpassingen die ik gedaan heb zijn o.a. ingegeven door mijn knieproblemen waarvan ik in België en Frankrijk veel hinder had. Ik probeerde toen vooral oneffenheden in de wegen te voorkomen en weinig heuvels in de planning op te nemen. Andere redenen van afwijking waren mogelijkheden die ik thuis niet op de kaart had gezien zoals oversteken met een veerboot van o.a. de Loire en de Gironde terwijl ik daaromheen gepland had te lopen hetgeen me in totaal zo’n 4 dagen winst opleverde en dus ook de nodige kilometers. De laatste reden staat uitgebreid beschreven in de verslagen van de wandeldagen in Spanje. Ik had gepland de Noordroute oftewel de kustroute te volgen. Tijdens de voorbereidingen had ik er rekening mee gehouden om eventueel over te stappen op de meer bekende Franse route. Hiertoe heb ik op een gegeven moment ook besloten omdat de routebeschrijving en aanduiding voor mij niet optimaal was en ik hierdoor meerdere kilometers aflegde dan noodzakelijk was.

wegwijzer

De geplande gemiddelde wandelafstand per dag inclusief 10 rustdagen is 34.8 km en exclusief de rustdagen 39.9 km. De 10 rustdagen heb ik niet gebruikt, het zijn er 7 geworden waardoor ik de tocht heb kunnen volbrengen in 72 dagen met een gemiddelde snelheid van 33.56 km en exclusief de rustdagen 36.85 km per dag.

Het gedeelte buiten Spanje bedraagt 1843 km waarvan bijna 45 km in Nederland en 289 km in België. De overige 1509 km loop ik in Frankrijk hetgeen het langste deel van de wandeling is.
Gebruik de linken onder de plaatsnamen om meer van desbetreffende plaats te weten te komen. De dagen zijn ook via een onderliggende link op te roepen om beter te kunnen navigeren en te bezien wat er die dag is gebeurd. Lees verder Wandelschema

Vertrek

Angelo afscheid Ger Loomans

Het vertrek was zaterdag 15 maart om 8 uur vanuit Landgraaf. Vanaf 7.30 uur was er koffie met broodjes en een gekookt eitje voor de “uitzwaai-ploeg” en met meer dan 20 wandelaars starten we richting Bocholtz. Vanaf hier werd ik vergezeld door nog een aantal clubgenoten en Jos Lempers (collega van May). We hadden hier eerst een kleine koffietafel waarna de pastoor van de Jacobusparochie ons de zegen heeft gegeven en een stempel in de credential gezet. Na een mooie korte plechtige lezing buiten in het zonnetje onder het beeld van Jacobus in de muur van de kerk van Bocholtz vertrokken we precies om 10.30 uur. De eindbestemming van deze dag lag net over de grens in België in Visé (Wezet). Op zo’n 20 kilometer van Bocholtz had NOAD nog een drankpost op de parkeerplaats van het Krijtlandhotel in Epen/Slenaken ingericht. Na nog een extra drank- en verzorgingspost in de Voerstreek bereikten we de eindbestemming in Visé bij de woning van een collega van mij. Mijn wandel metgezellen van wsv-NOAD zijn vanuit Visé met de auto en een busje rond 18 uur naar Bocholtz teruggekeerd.

rust Epen

May en ik zijn in Visé blijven overnachten bij deze collega die zo vriendelijk ons uitnodigde om vooral bij haar in huis te slapen. Na een heerlijke maaltijd en gezellig nagekeuveld te hebben werden we de volgende ochtend verrast en overdonderd door een Belgisch ontbijt! Heerlijk is het om aan deze periode terug te denken. Wat een speciale ervaring.

Ga naar dag 1

Ga naar sponsoractie

Ga naar wandelschema

Dag 1: Landgraaf (NL) – Visé (België)

Geplande route: 45 km

Dag afstand: 43.3 km  Totaal afgelegd: 43.3 km
Van              naar       via              via               via               via                 via
Landgraaf     Visé    Kerkrade Horbach Bocholtz   Oirsbach  Mamelis Vijlen Hurperich Epen Teuven La Planck Kattenroth ‘sGravenvoeren  Bernaux
Gemiddelde snelheid: 5.1 km/uur
Bewogen gemiddelde snelheid: 5.9 km/uur
Minimum hoogte: 57.5 m
Maxcimum hoogte: 255.5 m
Weertype: zonnig
Temperatuur: 11-15 graden Celsius
Lichaam: naar omstandigheden goed (vertrokken met lichte longontsteking en antibiotica
Geest: ontspannen en vol goede moed
Ervaringen: geweldig met deze groep wandelaars begeleid te worden, vrienden, collega’s van ons beiden, en NOAD leden
Bijzonderheden: hazelslangetje en nogal wat patrijzen gezien. De voerstreek is erg mooi!
Verblijfplaats: Visé

Verblijfplaats:
ViséNorbikse oetsjpraak Vizè mèt d’r klemtoeën op d’r örsjte lettergreep (Welsj VizéFraans ViséNederlands Visé en Wezet) is ‘n sjtad in de provincie Luuk op ’t Belsj haoverwaegs Luuk-Mestreech, gelaege an twieë zieje van de Maas. ’t Is de ènnige Welzje sjtad die an Nederland grenst mae da waal in ’t sjtroomgebied van de Maas. Visé wert ooch de Ville de l’Oie [1] geneumd. De sjtad haat ’n oppervlakte va 27,99 km² en tèlt roond de 17.000 inwuëners.

In Visé sjtopt eeder oor d’r intercity tösje Mestreech en Luuk. Um ’t haof oor vieërt ‘ne sjtoptrein.
Sinds de fusie in 1977 ömvat Visé de volgende kerne: ArgenteauCheratteLixheRichelle en Ternaaie of Lanaej (Lanaye).

dag 1

Lees verder Dag 1: Landgraaf (NL) – Visé (België)

Dag 2: van Visé naar Odeur

geplande afstand: 32 km.

Dag afstand: 25.5 km  Totaal afgelegd: 79.13 km
Van      naar       via      via        via                via            via via
Visé    Odeur    Argentaux Hermalle Oupeye Hermée Flexe-Sins Villers-Saint- Siméon Juprelle Xhendremael
Gemiddelde snelheid: 5.8 km
Bewogen gemiddelde snelheid: 6.2 km
Minimum hoogte: 27.3 m
Maximum hoogte: 166.9 m
Weertype: buien
Temperatuur: 7 graden Celsius
Lichaam: goed, beetje last van linker knieholte
Geest: prima
Ervaringen: vrij vlak met enige kleine hoogteverschilletjes
Bijzonderheden: fruitteelt/boomgaarden
Verblijfplaats: Odeur

dag 2

Odeur Lees verder Dag 2: van Visé naar Odeur

Dag 3: van Odeur naar Niel-bij-Sint Truiden

Geplande route: 45 km

Dag afstand: 28,3 km Totaal afgelegd: 99.8 km

Van              naar       via       via      via                 via     via      via       via      via
Xendremael Berloz Odeur Komexhe Fize-Le-Marsal Oreye Bergilers Oleye Bettincourt
Gemiddelde snelheid: 5.7 km/uur
Bewogen gemiddelde snelheid: 6.3 km/uur
Minimum hoogte: 60.2 m
Maximum hoogte: 135.6 m
Weertype: droog, bewolkt, winderig en fris
Temperatuur: max 7 graden Celsius (snachts 0 graden Celsius)
Lichaam: goed. Nog steeds last van linker knieholte. Banden, pezen?
Geest: Prima!
Ervaringen: veel akkers en nog steeds fruitbomen. In dorpscafé (dronken) boer ontmoet die ons aanbood om op zijn boerderij te komen staan met de camper. Hij zou ook wandelaar zijn én later vertelde hij ook naar Santiago gelopen te hebben!
Bijzonderheden: rustplaats onderweg bij kasteel. Zeer mooi. Credentialstempel gehaald bij gemeentehuis te Gullicom.
Verblijfplaats: Niel-Bij-Sint-Truiden

dag 3

Lees verder Dag 3: van Odeur naar Niel-bij-Sint Truiden

Dag 4: van Niel-bij-Sint-Truiden naar Jodoigne (Geldenaken)


Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De parameter $l10n moet een array zijn. Gebruik in plaats daarvan de functie wp_add_inline_script() om willekeurige gegevens aan scripts door te geven. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /home/angelo/domains/angelmay.nl/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De parameter $l10n moet een array zijn. Gebruik in plaats daarvan de functie wp_add_inline_script() om willekeurige gegevens aan scripts door te geven. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /home/angelo/domains/angelmay.nl/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De parameter $l10n moet een array zijn. Gebruik in plaats daarvan de functie wp_add_inline_script() om willekeurige gegevens aan scripts door te geven. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /home/angelo/domains/angelmay.nl/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De parameter $l10n moet een array zijn. Gebruik in plaats daarvan de functie wp_add_inline_script() om willekeurige gegevens aan scripts door te geven. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /home/angelo/domains/angelmay.nl/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Functie WP_Scripts::localize werd verkeerd aangeroepen. De parameter $l10n moet een array zijn. Gebruik in plaats daarvan de functie wp_add_inline_script() om willekeurige gegevens aan scripts door te geven. Lees Foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 5.7.0.) in /home/angelo/domains/angelmay.nl/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5865
De geplande rustdag is een wandeldag geworden. Van Niel-Bij-Sint-Truiden naar Jodoigne .
Afgelegde route: 24.43 km

Jodoigne is een behoorlijke plaats. De weg erheen is wat eentonig door de vele akkers en weinig begroeiing en bomen. De route is tamelijk vlak.Mijn 58e verjaardag zo vieren heeft iets speciaals. Alleen onderweg zonder familie en een lieve vrouw die me verwent met lekkere koffie en koek. Onderweg kwam een tegemoetkomende auto die vaart minderde en de chauffeur begon in het voorbij gaan te klappen! Dat sterkt. De route ging wat over lange verharde wegen en af en toe door veldwegen. De vele SMS-jes onderweg ivm mijn verjaardag doen dan goed en ook telefoontje van zoon Joost en dochter Lieke en Eddy.

Het weer speelde goed mee en het is heerlijk om in de zon te lopen. Merkte wel dat ik iets langzamer liep dan normaal maar dat mag de pret niet drukken per slot van rekening liep ik te genieten. Het valt dan niet mee als je met de realiteit oog in oog komt te staan en een dood hertje vindt langs de weg.

Een rustpunt was het museum dat we bezocht hebben hetgeen vooral over de lokale streek ging. Ik stopte er om mijn grote behoefte te kunnen doen en er was een café bij. Herhaaldelijk werd ik erop gewezen dat het géén café was maar een museum, dus besloot ik dit te bezoeken en May hier heen te dirigeren. Het was wat rommelig maar zo op je verjaardag ook nog wat aan cultuur te doen geeft net dat ietsje extra aan een voettocht.

Dag afstand: 24.43 km      Totaal afgelegd: 124.2km

Van                             via         via          via       via                 via
Niel-Bij-Sint-Truiden     Landen Racourt Linsmeau Hélicine Pietrain Jodoigne
Gemiddelde snelheid: 5 km/uur
Bewogen gemiddelde snelheid: 6.0 km/uur
Minimum hoogte: 30.4 m
Maximum hoogte: 147.8 m
Weertype: zonnig met beetje bewolking en wind
Temperatuur: 2 tot 6 graden Celsius
Lichaam: nog steeds speelt de knieholte me parten. Laatste antibiotica voor de longontsteking genomen.
Geest: prima
Ervaringen: dood hertje gezien langs de kant vd weg. Mooie kastelen.
Bijzonderheden: Museum van oudheden uit de streek bezocht. Tussen de middag gepicknickt met May in de camper. ‘sAvonds bij de Italiaan gegeten.
Verblijfplaats: Jodoigne of Geldenaeken
Ga naar dag 5

Klik op onderstaande foto voor meer

Dag 5: van Jodoigne naar Bierges

Deze dag zat alles tegen. Al bij het opstaan kreeg ik mijn GPS niet geladen en gestart. Hij had kuren! zonder GPS kan ik echter de route wel vergeten. Ook onderweg vond hij de route niet en heb ik heel wat kostbare tijd verloren aan dat “kloemel”. De zon scheen wel maar het was koud en mijn handen konden deze temperatuur niet goed hebben. Uiteindelijk flink verlopen en ging het ook allemaal niet lekker. Je merkt zo’n jaartje ouder worden direct, dacht ik. Als dat ieder jaar zo gaat kan ik beter stoppen met wandelen want voor ik dan vertrokken ben moet ik al weer terugkeren. De route was wel bijzonder mooi hetgeen veel goed heeft gemaakt. Door allerlei veldwegen en rustige binnenwegen. Ook is de akkerbouw bijna veranderd en nu is de natuur een stuk mooier door de bosbouw en ook de heuvels. Dorpjes liggen mooi in het dal of juist boven op een heuvel. de kerktorens steven er meestal boven uit. Soms moet ik echter langs drukke uitvalswegen lopen waarvan ik behoorlijk baal en ik dit als storend ervaar. Uiteindelijk ook nog wat problemen om May terug te vinden op de afgesproken plaats dat ik maar niet kon vinden. Ze stond bij de kerk boven op een berg in het dorp maar ik stond warempel 50 meter er vandaan maar dan wel beneden aan de berg en kon onmogelijk de kerktoren zien. Het is toch nog goed gekomen……gelukkig anders had ik in ieder geval een probleem gehad.
Uiteindelijk hebben we een iets aangepaste route genomen omdat deze mooier is. De afstand is ongeveer hetzelfde en heb tot vandaag precies afgelegd wat ik ook had willen afleggen alleen zonder rustdag.

dorpshuis

Hoor dat het Gastenboek nog steeds niet functioneert. Kan er nu niet heen kijken maar zal mijn best doen om eventueel een andere weblog te activeren voor jullie. Via mijn mailadres ben ik wel te bereiken en dat is fijn ook. Lees verder Dag 5: van Jodoigne naar Bierges