Berichten zoeken

Route van Wiel

Zo vlak voor de Kerstdagen is het een goed idee om in ieder geval nog flink wat aan beweging te doen. Het woensdaggroepje van wsvNOAD had het plan opgevat om nu niet in de eigen omgeving van Bocholtz te gaan lopen. Een uitstapje naar de Cranenweijer verzorgde Wiel, de voorloper van vandaag, Een leuke wandeling door een omgeving die onlangs flink van structuur en aanzien gewijzigd is. De aanleg van een nieuwe Buitenring om de Parkstad gemeenten. Uiteraard leverde dit tijdens de wandeling ook voldoende gespreksstof op . Wat de een een overbodig iets vond werd door de ander als aanwinst gezien. Vaker waren de verschillende visies het toch eens over de vele extra aanleg van nieuwe aanplant, wandelwegen en vele bruggen en rotondes in een relatief klein gebied.

Powered by Wikiloc
Over de renovatie van de boerderij Nieuw Ehrenstein door het Limburgs Landschap werd erg gewaardeerd en dit complex zal straks bij de afronding van dit project een verrijking zijn.
De route ging door een mooi gebied en wij waren vast en zeker de eerste wandelaars die de nieuwe houten voetgangers- en fietsersbrug konden oversteken aan de Baamstraat over de Buitenring. Dit wierp de vraag op waar deze naam vandaan komt. In het dialect is er wel een woord “boam” wat voor bips staat. Maar ik had het al eens opgezocht en zie hier de betekenis:
“De naam is ontleend aan de veldnaam ‘in den Baem’ of ‘in den Boem’, welke aanduiding reeds voorkomt in het kadasterboek van 1771. Het is een terrein in de laagte van de Crombacherbeek, waar deze in de Anstel stroomt. Langs de beek liggen nu nog de Baambeemden. Baam is een samentrekking van het woord ‘bodem’, waarmee in het Rijnland een laag gelegen terrein wordt aangeduid.”
©Wandelengel

1 reactie op Route van Wiel

  1. Leuk verslagje van onze wandeling. Ik heb zeer genoten van de omgeving waarin we gewandeld hebben. Dat is een gebied waar ik nauwelijks heb gewandeld. Zeker voor herhaling vatbaar en dan hopelijk met minder mistig en nat weer. Dank ook voor de uitleg van de betekenis van het woord “baam”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.