Friemele of kroemele

Het is een goed gebruik in ons “WOW”-groepje (WoensdagOchtendWandel) dat degene die jarig is (geweest) trakteert. Het valt trouwens ook op dat op zo’n moment iedereen aanwezig is. Vandaag was het mijn beurt om de beurs te trekken. In Gulpen werd de Midweek wandeling door de Veldlopers georganiseerd waar wij dan altijd acte de présence geven. Vanuit Bocholtz, de dikke boom, wandelen we dan naar Gulpen waar we onderweg meestal het officiële parkoers oppikken. We schrijven ons in en lopen dan de lus (of een deel van) de 5 km. Ik ontdekte hier dat ik waarschijnlijk door de spanning dat ik mocht trakteren, vergeten was om de GPS aan te zetten. Volgens collega GPSwandelaar hadden we toen 9,4 km afgelegd.

Bij Cartils bij Wittem komen we bij de bakker lunchroom die het als een ‘overval’ ervoer dat we daar om 10 uur neerstreken met zo’n groot gezelschap tussen de plaatselijke bevolking die in de rij stonden voor brood (woensdag is ‘brooddag’: 3 halen 2 betalen). Mijn bestelling was naast de koffie en thee voor ieder een stuk kruimelvla met pudding, mijn lievelingsgerecht. Na een poosje werden we bediend en toen ontstond de discussie over mijn berichtje op Facebook, over het Limburgs dat dit een landelijk erkende streektaal wordt. De lieverds wilden mij wel even helpen en vertelden dat dit in ’t Bocholtzer dialect ‘friemelevla’ is. De anderen, niet Bocholtzenaren, zeiden ‘kroemele’. De serveerster hielp een handje, nou ja handje?… Zij zei dat ze daar toch ‘kroemelvlaam’ tegen zei en dat ze wel wilde uitleggen wat zij onder ‘friemelen’ verstond! De 70-jarige collega wandelaar reageerde verbaasd en vond dat ze dat toch een aantal jaren eerder had moeten voorstellen.😜

Ik heb begrepen dat we hier nu zeker vaker koffie gaan drinken.

Het laatste deel naar huis hebben we toen maar wijselijk het actuele gespreksonderwerp aangesneden, de Provinciale en de Waterschapsverkiezingen. Van een fervent aanhanger van een christelijke partij kregen we allen een pen en 2 flyers met namen, een mannelijke en een vrouwelijke kandidaat met de hoop dat we deze partij onze steun zouden geven. Een aantal rooie rakkers staken echter niet onder stoel of bank dat zij de lijsttrekker niet zo betrouwbaar vinden. Toen barstte de hel los want vlogen de dieren en de rechtse leuzen om de oren. En werd mij aan het eind van de route nog veel wandelplezier gewenst. Dat kun je wel hebben als je 75 bent geworden, riep mijn wandelmaat mij toe waarna iedereen alle kanten op wegsnelde.👀🤔

Powered by Wikiloc

Een gedachte over “Friemele of kroemele”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.