Bedevaart naar Banneux

Banneux

Na eerst de Nieuwjaarswandeling voor ons maandagochtendclubje voorgelopen te hebben in het Wormdal was gisteren de tocht naar het Maria bedevaartsoord Banneux.

Maar eerst even over het Wormdal. Het was een schitterende stralende dag die er maar weinig zijn in december. Het dal was prachtig en de Merksteinroute vanaf de startplaats bij café der Eck in Rimburg bood prachtige fotomomenten. Na een aardig klimmetje ontmoette ik al een schooltje in het bos waar de leerlingen onderwijs kregen over en in de natuur. De route ging even langs een verkeersweg om vervolgens over de steenberg van Merkstein te wandelen. Dan zit je al in de prachtige natuur om vervolgens uitzicht te krijgen vanaf een hoogvlakte over de omgeving. De zandgroeve met de vele kleurschakeringen en het zonnepanelenpark dat in het dode gedeelte van deze groeve is aangebracht bieden een wonderlijk contrast.

Aangekomen in het dal van de Worm is het slechts alleen nog maar genieten. Kijk zelf ook maar even.

Hoe anders is de zondag van de bedevaart. Om 6 uur vertrekken we vanuit Bocholtz met een groepje van 15 personen. Stevig doorstappend in de vroege donkere ochtend via Mechelen de Schweiberg op. De eerste stevige klim hebben we gehad en boven op het topje worden we al vriendelijk na 11 km ontvangen in een oude boerderij voor de eerste rust. We zijn blij dat we het tot nu toe droog gehouden hebben, in tegenstelling tot hetgeen voorspeld is. Maar als we buiten komen moeten we toch onze regenkleding al aantrekken en miezert en waait het. Al rap lopen we dan over de Belgische grens het dorp Teuven in. De eerste rozenkrans hebben we al gebeden en we gaan nu over een oude trambaan hetgeen nu een voetpad/fietspad is. De regen wordt erger maar de sfeer blijft goed. Er wordt behoorlijk wat gezellig gekeuveld en maken kennis met de lopers die we niet kennen van eerdere tochten.

De groep blijft goed bij elkaar en al rap blijkt dat het goed klikt met de deelnemers. De 3 vrouwen houden het tempo ook goed bij en na een tweede rozenkrans en wederom een pauze, dit keer in een café, in Aubel merken we dat het weer nu toch echt regenbuien zijn geworden. Boven op de vlaktes waait het goed en daarmee zijn we blij en hopen dat de regen snel overwaait.

Gerda, onze trouwe verzorgster verzorgt ons met snoepjes en een opbeurend praatje dat we ook wel kunnen gebruiken. Niet alleen het weer is nu zoveel anders als afgelopen week de wandeling in het Wormdal maar ook de route. Deze gaat niet door natuur en zelfs heel erg veel langs grote wegen. Jammer want de Voerstreek die we nu achter ons gelaten hebben kennen we toch als een schitterend mooie streek om heerlijk te wandelen.

Dan komen we uiteindelijk toch bij de laatste rustpost uit en we horen al dat er nu een flinke klim van 16% gaat komen. Pfff, we zullen het gaan meemaken. Ik heb al heel lang geen tochten boven de 30 km meer afgelegd en nu zitten we al net boven de 40. Het gaat prima maar ik voel een kleine blaar opkomen hetgeen veroorzaakt wordt door mijn kletsnatte sokken. Gelukkig heb ik de gelegenheid om mijn voeten te drogen en andere droge sokken aan te trekken, de steunzolen te drogen op de verwarming en dan de uitdaging van de laatste zware kilometers aan te gaan. Anneke, onze vriendin die deze tocht ook voor de 1e keer meeloopt, en ik gaan de berg als een van de eerste wandelaars op en zijn toch rap boven. Alhoewel, boven….. er volgt nog een dikke 2 km ‘vals plat’. Maar dan zien we Banneux al liggen. We worden geholpen op een kortere weg naar het eindpunt en worden daar gefeliciteerd met het goede resultaat. Anneke, heeft als enige vrouw de hele tocht, 49,5 km zelfstandig afgelegd en hoe! De andere dames hebben gebruik gemaakt van de verzorgingswagen om de berg op te komen. Na een laatste gebed bij het beeld nemen we van elkaar afscheid en wensen we fijne feestdagen toe in goede gezondheid.

Door het slechte weer heb ik geen foto’s kunnen maken, is mijn telefoon en sporthorloge uitgevallen door het vocht. Er moet genoegen genomen worden met het verhaal en onderstaande GPS-track.

Powered by Wikiloc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.