Berichten zoeken

Scandinavië 2022

Stula in Glasbruck

We overlegden al een jaar met onze vriendin Wilmy om samen met haar naar Zweden te gaan waar haar broer met zijn partner een huis hebben. Wilmy was er al samen met haar zus geweest en wilde erg graag nog eens terug. We gingen niet over 1 nacht ijs en spraken vaker over deze reis. Uiteindelijk besloten we 14 dagen te gaan met het vliegtuig. Na overleg kwam de periode eind september in zicht en werden de plannen omgezet in concrete afspraken.

May en Fien op weg vanaf het hotel naar de stad Oslo

Vanaf Brussel naar Oslo waar we midden in het stadscentrum een appartement voor 5 personen boekten. Sjaak, de broer van Wilmy, en Fien kenden Oslo ook nog niet waardoor we het besluit namen om samen 3 dagen de stad te verkennen. Een geweldig besluit want er is zoveel te zien. Oslo is een magnifieke stad om te bezoeken.

Vlak voor ons vertrek stond in de Volkskrant een groot artikel over de moderne architectuur in deze stad. Hierdoor geïnspireerd stond dit stadsdeel op mijn verlanglijstje als amateurfotograaf. Sjaak voegde hieraan toe het Operagebouw. Beiden achteraf een gouden greep.

May had haar zinnen gezet op een vest van een Zweeds kledingmerk dat in Nederland alleen on line te krijgen is. Maar ja past het dan en staat het ook? Nu we toch in deze stad waren hadden we dit toegevoegd aan de verlanglijst, en niet zonder succes. Het werd een stadswandeling waarbij we genoten van de vele bezienswaardigheden onderweg. De route hieronder is te downloaden en natuurlijk na te lopen, ha, ha, bijna 10 km.

Oslo bezoeken zonder het beroemde Vigelandpark of Frognerpark is ondenkbaar. Deze gedenkwaardige kunstenaar en zijn prachtige kunstwerken zijn vrij toegankelijk in het park te bezoeken. Ademloos en zó bijzonder!

Na deze indrukwekkende en drukke dagen verder met de auto naar ons verder verblijf in Glasnabruck in Zweden. Vanuit het drukke stadsleven naar het immens stille en rustige gehuchtje aan een van de ontzettend vele meertjes. We kregen de beschikking over de stuga waar menigeen als gewone woning al verrukt mee zou zijn. Prachtig ingericht zo authentiek en met alle nodige voorzieningen uitgerust. De rust valt direct op, zeker na het drukke Oslo, in dit natuurgebied Glaskogen. Een plaats zonder een enkele openbare voorziening, behalve een glasmuseum in de voormalige glasfabriek die tot voor de oorlog in productie was.

Tien dagen genieten van de natuur, omgeving, rust en van elkaar is natuurlijk niet goed in beeld te brengen door foto’s. Zo ook niet de gastvrijheid waarvan we enorm genoten hebben en de vele verhalen die aan elkaar verteld werden. Zo’n hartelijke lieve mensen die zo open staan voor de medemens met een heel eigen kijk op de wereld en de natuur. Iedere avond werd er gekaart, gekaart, gekaart met muziek(verzoeknummers) op de achtergrond en veel gezelligheid.

Een ritje op de quad zat er wel in, een kanotochtje over het meer hebben we niet gedaan en zwemmen was alleen weggelegd voor de allerdappersten onder ons (Wilmy en Fien). Het was prachtig weer zeker voor de tijd van het jaar de temperatuur van het water voor ons oudjes niet echt aantrekkelijk. Een ritje naar de dichtbijgelegen stad Arvika met een bezoek aan het openlucht museum aldaar was een activiteit die we ondernomen hebben naast de vele wandelingen. Uiteraard hoort er ook bij om uit eten te gaan en zo hebben we erg genoten van het Zweedse verblijf. Na deze heerlijke ontspannen periode was het weer tijd om terug te keren.

afscheid op vliegveld van Oslo

3 reacties op Scandinavië 2022

  1. Wat een uitgebreid verslag van jullie reis naar Scandinavië en wat een prachtige foto’s maak je Angelo!
    Het samenzijn met jullie was hartverwarmend.
    Tot ziens.

  2. Mooi, uitgebreid, bijzonder overzicht van ons Zweden verblijf.
    Maar Angelo, mijn naam blijft na 47 jaar nog altijd een probleem. 😚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.