Berichten zoeken

Jazz weekend Quedlinburg

Jazz is in ons leven gekomen een aantal jaren geleden. Een festival in kasteel Hoensbroek met in verschillende zaaltjes optredens van bands. Het was een ware happening. Een folder meenemend van de organiserende vereniging ontdekten we dat er regelmatig optredens waren in een zaaltje in Hoensbroek.

Na onze pensionering besloten we om daar een kijkje te gaan nemen op een zondagmiddag. Het was een kleine zaal met niet veel belangstellenden. Wél voor ons hele mooie gezellige muziek. Iedere maand was hier een ander orkest wat de hele middag swingend de liefhebbers amuseerden. Wij raakten eraan verslingerd.

Het zaaltje in Hoensbroek werd verlaten en Heerlen bij de Rousch werd het vaste ‘stamcafé’. Inmiddels waren we al lid/donateur geworden van de organiserende vereniging Jazzclub Zuid-Limburg en staan de optredens vast in onze agenda’s.

Kennismakend met overige bezoekers hoorden we waar we wel en waar we niet naar optredens konden gaan. Niet vanwege de organisatie maar om de jazz soort. De vele vormen Jazz moet je leren ontdekken en wij hebben geen inhoudelijke kennis maar zijn gewoon liefhebber van de swingende muziek waarbij wij, in ieder geval ik, niet stil kan blijven zitten op de stoel. De banjo is een instrument dat ik graag hoor en May is liefhebber van de sax.

Ondertussen hebben we al menige band gehoord en zijn we naar optredens gegaan in het buitenland maar vooral in eigen omgeving. Enthousiast gemaakt door jazzfans werden we getipt over een weekend in het voormalige Oost-Duitsland. Een prachtig stadje in de Harz dat op de Werelderfgoedlijst prijkt: Quedlinburg. Wij hadden er nog nooit van gehoord en omdat het niet in de buurt ligt besloten we er een lang weekend van te maken met 4 overnachtingen.

Met tropische temperaturen vertrokken we naar de Harz. De openingsdag viel letterlijk in de regen. Na weken met erg hoge temperaturen was dit een afkoeling maar niet zoals we gehoopt hadden. Gelukkig werd het droog en in de avond bij de start van het weekend werd het droog en dit bleef verder het hele weekend zo. De optredens waren op verschillende locaties met een aantal bands. Zo kon je zelf kiezen naar welke band op welk moment je kon gaan luisteren. Alleen de zaterdag was erg speciaal want in ons arrangement zat een rit met een oude stoomtrein. In de trein zat in iedere wagon een bandje te spelen en op de eindbestemming was een gezamenlijk optreden in een open schuur. Voor ieder wat wils en erg mooi. We hebben echt genoten!

Wij zijn echte fans geworden van deze prachtig verbindende muziek. Je kunt en mag je er helemaal in op laten gaan. Jammer dat de optredens van de orkestjes niet veel publiek meer trekt. De grote festivals zijn aantrekkelijker geworden en de Jazz evenementen steeds commerciëler. Ongedwongen luisteren kan wel nog buiten het zomerseizoen op een vaste zondagmiddag in Heerlen bij Jazzclub Zuid-Limburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.