mooi ligplekje

Reisverslag Kenya

GreatWaarom komen jullie niet met Kerst? Vroeg onze dochter, toen ik vertelde dat we plannen maakten om naar hun toe te gaan. Zij wonen en werken daar nu bijna 7 jaar, in Naivasha, een stad ongeveer 100 km boven Nairobi. Eddy is general manager van een bedrijf dat stekplantjes produceert. Deze worden (bijna) dagelijks naar Nederland gevlogen, naar het moeder bedrijf. Lieke is zelfstandig ondernemer in de bloemsierkunst. Beide bedrijven wilden we nog eens zien, temeer het stekbedrijf flink uitgebreid is de laatste paar jaar. Daarnaast heeft het kantoor van het bedrijf een face-lift ondergaan, en is er een eigen ziekenhuispost gevestigd, evenals een dorp voor eigen werknemers, dat geheel gesponsord wordt door het bedrijf. Eigen initiatieven worden gestimuleerd en er is volledig schoon drinkwater beschikbaar, electriciteit in de huisjes, een overdekte wasplaats, en toilet voorzieningen. Daarnaast ook een eigen schooltje met beroepsleerkrachten op het terrein van de ‘farm’, allemaal projecten die mogelijk zijn door het bedrijf. We zijn trots om te zien hoe er op deze wijze wordt bijgedragen aan de verbetering van de levensstandaard van de Kenyanen

Voor het eerst met Kerstmis en oud-op-nieuw in Kenya. Eerst moesten we wennen aan het idee om niet thuis te zijn maar allengs werden we enthousiast en wilden we niet op safaritocht of het land verkennen zoals voorgaande bezoeken. Wel was de wens om de hoofdstad beter te leren kennen én een sloppenwijk te bezoeken om met eigen ogen de leefomstandigheden vanhet armste deel van de bevolking te zien. Dit niet als toerist rond te lopen maar indien mogelijk met een lokaal iemand die ons de omstandigheden toont waaronder men leeft. Kibera tours verzorgt door eigen bewoners op verzoek rondleidingen door de sloppenwijk Kibera waar we een AIDSproject en een “bones” bedrijfje bezocht hebben.
Slumb straat

Bij een eerder bezoek aan Kenya hebben we een bedrijf bezocht dat glaswerk maakt van gerecycled glas in de plaats Kitengela. Bij dit bijzonder bedrijf wilden wij nog wat inkopen doen. Speciaal glaswerk is daar te zien waarvoor we wel een flink stuk over een zeer slecht begaanbare landweg moesten en waar we bij het vorige bezoek van de weg geraakt waren in ‘black cotton’. Een glibberige zwarte massa waar je bij nat weer in vast raakt en net meer uitkomt. Zie deze vrachtwagen die men nu bij droog weer probeert te redden.

Black Cotton

Geen vol programma met allerlei bezienswaardigheden maar een heerlijk ontspannen familiebezoek hebben we gezegd. Als je dan eenmaal daar bent wil je toch nog van alles. Het olifantenweeshuis in Nairoby kenden we enkel uit de verhalen en het zou leuk zijn als we dat ook konden zien. Last but not least waren we kort voor ons vertrek bij een sponsoractiviteit van de Rotary waar we over onze reis vertelden. Op vraag wilden we ook naar een project in Naivasha kijken waar eventueel een sponsoractie uit kan voortvloeien.Safe House

De stad Naivasha is uiteraard bezocht en de winkeltjes op de ‘compound’ waar wij verbleven. De buurvrouw op deze compound heeft een eigen vogelopvangtehuis voor gewonde uilen die ze mij liet fotograferen. Het project is uniek in Kenya vooral omdat men uilen vanuit bijgeloof angstvallig benaderen. Nu komen zelfs schoolklasjes haar opvangtehuis bezoeken.IMG_1476

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.