Aankomst Santiago de Compostella

Taak volbracht.

cathedraal SantiagoDe tocht waar we 5 jaar lang naar uitgekeken hebben is voorbij/volbracht/beëindigd. We hebben 3 jaar vakantiedagen gespaard om dit te kunnen doen. Allerlei plannen hadden we gemaakt en vooral heb ik veel energie gestoken in de route en in deze web site. De voorbereidingen bleken goed en ik ben achteraf blij dat ik er zoveel energie in gestoken heb. De website was voorbereid om per dag de route-ervaringen te beschrijven en feitelijke wandel gegevens te plaatsen. In de praktijk vroeg dat toch veel tijd en discipline. De hiervoor gekochte draadloze internet functioneerde naar behoren. De voorbewerkte routes op de GPS waren geweldig, ik was voorbereid dat ik deze soms zou moesten wijzigen, maar dat ging prima. Jammer dat er nog geen (betaalbare) digitale topografische kaarten voor de GPS verkrijgbaar zijn van Frankrijk en Spanje. Gebleken is dat de dagelijkse geplande afstanden vaak door mij gerealiseerd kon worden. Het schema is zonder problemen aangepast, ik heb de veel langere route langs de Belgische en Franse kust in plaats van de ‘binnendoor route’ toch kunnen afleggen en uiteindelijk met minder kilometers dan ik berekend had. Volgens planning moest ik 2 keer om een baai heen terwijl er een voetgangerspont bleek te bestaan. Zodoende heb ik vele kilometers en tijd gewonnen. Bij de voorbereiding was ik uitgegaan van de minder bekende en door minder pelgrims gelopen kustroute in Spanje. Er waren geluiden dat er erg veel industrie gekomen was wat deze route minder aantrekkelijk maakt. Hiervoor had ik het alternatief klaar om dan door te steken naar de meest bekende en veelvuldig gelopen ‘Franse-route’. Niet de industrie maar wel de onduidelijke route bewegwijzering/beschrijving heeft me uiteindelijk doen besluiten tijdens de tocht voor dit alternatief te kiezen De afstand tussen de kust- en de Franse route hebben we met de camper overbrugd.

Credential 3 a Credential 1 a Credential 2 a

ONZE tocht kende vele hoogte- en dieptepunten. Wat zijn die dan?

Enkele dieptepunten die we graag snel willen vergeten zijn o.a. veroorzaakt door de slechte bereikbaarheid via de GSM’s. Soms wisten we van elkaar niet waar we waren, waardoor een aantal afgesproken ontmoetingen mis liepen. Vooral als de avond valt en niet duidelijk is waar je partner is, kan dat voor enige onrustige momenten zorgen. Een andere minder goede ervaring was de slechte bewegwijzering en/of routebeschrijving aan de kust waardoor meerdere malen vele kilometers afgelegd zijn die niet nodig waren. De doorgang door de grote steden van de kustroute was een ramp voor zowel de wandelaar als voor May met de camper. Over de weersomstandigheden zal ik maar niets zeggen want van de 10 weken maar hooguit 3 weken goed weer is toch niet om over naar huis te schrijven.

routebord Santiago

De hoogtepunten: dit zijn er erg veel. De hele tocht is een hele onderneming geweest! De tijd van het jaar, de lente die langzaam terrein wint, dat is geweldig om daarin te wandelen. De natuur tot ontwikkeling te zien komen maar tegelijkertijd ook nog sneeuw, hagel, regen, onweer, wolken en een steeds warmer wordende zon die daarbij horen. Vooral de bewolking heeft me gefascineerd. Blij ben ik dat het me is gelukt op een aantal foto’s de sfeer te ‘vangen’ die hierdoor werd bewerkstelligd. Een andere geweldige ervaring is de hartelijkheid van de mensen die wij ontmoet hebben. Maar vooral niet te vergeten de vele reacties en mails die we tijdens onze tocht hebben gekregen, hartstikke leuk en stimulerend. Zo zijn er nog meer vele en vele punten te noemen maar dat zullen we doen op de powerpont avond die we organiseren.

Ga naar dagboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.