Berichten zoeken

Pelgrimage

poserend
De voettocht van Landgraaf naar Santiago de Compostella

Pelgrimsweg

Half maart 2008 zijn mijn vrouw May en ik, naar Santiago de Compostella in Noord-West Spanje vertrokken. (Lees hierover in de krant ‘ de Limburger “van 15 maart 2008) De route vanuit Landgraaf heb ik te voet én alleen gewandeld. May zorgde voor het vervoer, de begeleiding, het onderkomen en alles wat onder verzorging verstaan wordt. We hebben er 10 weken oftewel 72 dagen (2 1/2 maand) over gedaan.

De gehele route is hieronder te zien (in 3 delen) in Google Earth en per dag is de afgelegde afstand eveneens in Google Earth en Google Maps te bekijken. In het wandelschema is de afstand per dag aangegeven volgens mijn GPS maar ook volgens Google Earth. De hoogtekaartjes zijn per dag in JPEG opgeslagen. Wil je exact weten hoe het hoogteverloop is kun je eenvoudig op het icoontje van “Wikiloc” klikken en dan wordt je gelinkt naar de betreffende track en kun je door met de muis over het hoogtemeter kaartje te bewegen exact de hoogtes zien. • Route:  Kustroute
 • Start: medio maart 2008
 • Vertrekpunt: Landgraaf (provincie Limburg in Nederland)
 • Verzorging: door echtgenote May
 • Verzorgingswagen: Hymer camper

Deze pelgrimage is voor mij een lange afstandswandeling zonder religieuze grondslag. Voor mij is het doel dagelijks een tocht te lopen waarbij ik van de natuur geniet en ik een langere periode onder weg ben waarbij ik één bestemming heb: Santiago de Compostela. Ik wil het bereiken door alléén te lopen zodat ik enkel rekening met mezelf dien te houden. Sinds een aantal jaren hoor ik van mede wandelaars dat een voettocht naar Santiago de Compostela een “must” voor een lange afstandswandelaar is. Volgens professor dr. Peter Nissen van de katholieke Radboud Universiteit in Nijmegen over de pelgrims ‘nieuwe stijl’: “Het zijn reizigers, zoekenden, die onderweg gelovig worden”. Wandelen is voor mij een sportieve uitdaging waarbij het pelgrimeren eveneens een “weg” is om dit te verwezenlijken. De cultuurhistorische achtergrond van mijn wandeling hoop ik zo weer meer vorm te geven en te (her)-ontdekken. Enkel door de voorbereidingen hiervoor wordt ik bewuster van het erfgoed dat ik mee gekregen heb tijdens mijn opvoeding. Een mooie tocht met een vooropgezet doel vindt ik aantrekkelijk. Al meerdere jaren ben ik in gedachte bezig met de voorbereiding voor een lange wandeling. Om allerlei redenen heb ik een tijd niet meer actief gewandeld maar juist in deze periode zijn een aantal voorwaarden die ik me gesteld had voor een extreem lange wandeling in vervulling gegaan. In je onderbewustzijn ben ik toch steeds met zo’n tocht bezig geweest en opeens merk ik dat ik nu echt aan de tocht moet beginnen. Dan breekt de periode aan dat je voor jezelf een tijdslimiet gaat stellen en het voornemen hebt om in 2008 de tocht te ondernemen. Waarom in dit jaar? Eenvoudigweg omdat het in dat specifieke jaar praktisch haalbaar is. Voor mezelf had ik de volgende voorwaarden gesteld: Ik wil 3 maanden vrij kunnen krijgen op mijn werk, de tocht moet bij mij thuis beginnen, ik wil alléén lopen. Mijn vrouw wil ik graag meenemen ……maar zij kan niet wandelen, ik moet in het bezit zijn van een camper en ik wil een digitale camera, GSM en GPS ter beschikking hebben. Echter het allerbelangrijkste is een goede gezondheid hebben én in goede conditie verkeren. Nu bijna aan al deze voorwaarden is voldaan lijkt 2008 het meest reële uitgangspunt temeer dat wij beiden (mijn vrouw en ik) bij onze werkgevers de mogelijkheid gekregen hebben om voor deze periode spaarverlof te reserveren. Al een aantal jaren ben ik lid van de Nederlandse vereniging van St Jacobus waar ik al veel informatie verkregen heb. Maar “het digitale web” is uiteindelijk de beste informatiebron voor de voorbereidingen. Vele reisverslagen (o.a. van Herman Vuijsje ) en vele routebeschrijvingen zijn hierop te vinden. Sinds januari 2005 bezoek ik regelmatig de sites met de reisverslagen en heb ik op gezocht naar informatie over mooie routes. Ik heb een aantal sites gevonden en vooral via de zoekertjes in het informatieblad van St Jacobus ben ik in het bezit gekomen van enkele routes. Graag wil ik zoveel mogelijk GPS routes in het bezit krijgen zodat ik routes kan combineren en een geheel eigen route maken.

Mijn vrouw May leeft erg met mij mee en heeft zo haar eigen voorbereidingen die even belangrijk zijn. Voor haar moet de camper uiteindelijk op en top in orde zijn. Immers zij woont hier 3 maanden in en het kan natuurlijk niet zijn dat zij met problemen te maken krijgt die we vooraf hadden kunnen voorkomen. Daarnaast zijn we samen aan een cursus Spaans begonnen maar uiteindelijk ben ik afgehaakt en is zij met veel enthousiasme een goede leerling gebleken. Zo kan ze meer contacten leggen in Spanje en bereiken wat we graag zouden willen, namelijk meer begrijpen van de cultuur en de gewoontes in het land Spanje.

May is ook met de suggestie gekomen om de sponsoractie voor Stichting Jonathan te starten en heeft daar veel goede ideeën voor aangereikt. Wij samen steunen deze stichting met hun doelstelling en hopen dat we zo een bijdrage kunnen leveren aan het fietsproject en eventueel nog een waterput kunnen realiseren.

Toeval: Op 9 juli 2008 ontving ik een mailberichtje van een wandelclubgenoot van wsv-NOAD met het adres van een website. De website (die nu niet meer bestaat) van John Ackermans bezoek ik en tot mijn verbazing zie ik als eerste een foto van John (die ik nog niet ken) met een van onze vrienden: Anneke Armengaud! Anneke is vorige week vertrokken om ook de voettocht vanuit de Pyreneeën naar Santiago te doen. We hebben haar nog gesproken en een goede tocht toegewenst. Ik was uiteraard verbaasd en blij verrast! Dit soort dingen gebeurt nu en naar ik aanneem zal ik nog vele verbazingen rijker worden als ik zelf deze immense voettocht ga ondernemen.

Voor de Broederschap van Stichting Sint Jacobus regio Limburg is door ons op 7 maart 2008 in Roermond een lezing met diapresentatie gegeven
over de 'noord' of 'kustroute' die ik gelopen heb. 
De belangstelling was groot en het is als erg positief ervaren om het verhaal te horen van een geheel andere route dan gebruikelijk gelopen wordt. 
Onze manier van pelgrimeren had ook veel belangstelling temeer dat men onder de Santiago gangers nogal met gefronste wenkbrauwen kijkt als men verneemt dat er met een GPS gelopen wordt en niet met het 
vertrouwde kompas en kaart. Het verblijf in een camper in plaats 
van een refugio wordt zeker als luxe ervaren.

Ga verder naar sponsoractie

1 reactie op Pelgrimage

 1. Beste Wandelengel,

  Met veel interesse heb ik de site gelezen.
  Wij hopen in juni of Okt 2019 mer de camper naar Santiago te gaan.. ook veel ik veel delen wandelen en mn man rijdt de camper.

  Graag zou ik wat info willen. Is het mogelijk met de camper. ivm camperplaatsen. welke afstanden liep je per dag?

  We zien uit naar je reactie, hoewel ik besef dat het 11 jaar geleden is.

  hart groet, Mia Olislagers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.