Dag 14: van Maizicourt naar Saint-Valery-sur-Somme

Geplande route: 37 km. Afgelegde route: 44.92 km

eenzaam

Vandaag bereiken we de kust. Saint Valery-sur-Somme is onder de kayakkers een bekende plaats met een mooie surfgolf bij de sluis. Het plaatsje is zo bijzonder mooi, het ligt geweldig en dat is de reden waarom wij hier een rustdag gepland hebben. Deze dag is een dag eerder dan gepland (op zaterdag ipv zondag) dus we liggen 1 dag voor op het schema. De oorzaak hiervan is dat we ook 1 eerdere rustdag over geslagen hebben. Ondanks dat we het wandelschema aangepast hebben, de route iets zuidelijker dan gepland, komen we precies met het aantal kilometers uit qua planning. Hoezo kun je zoiets niet plannen? Het geluk is met de ….(laten we maar zeggen) de dommen. Bekijk voor de planning en de werkelijk afgelegde afstand en wandelroute het wandelschema.

dag 14

Wat valt er over de afgelegde route te vertellen? In het begin erg heuvelachtig hetgeen ook wel te zien is aan de hoogteverschillen tijdens de wandeling. Verder weer veel akkerbouw en zeer kleine gehuchtjes. Boeren zijn aan het werk maar kunnen niet echt het veld op ivm de drasserigheid. Veel harde windhozen en ook vanavond stormt het bijna. Dat is opboksen tegen de weersomstandigheden en dat lukt niet altijd even best. Even afwachten wat het de komende dagen gaat doen en ondertussen weer energie verzamelen. Aan de kust zijn de dorpen levendiger en zijn er vele camperaars onderweg vooral Belgen en Engelsen.

nostalgie

De karakteristieke huizen, boerderijen met hun torens zullen we niet snel vergeten. De verlate woningen met alles erop en eraan. Dat wil zeggen kruisbeeld, waterput en vervallen daken met muren waar de kalk van afgevallen is en de oude onderliggende structuur zichtbaar is: mest met aarde en stro gemengd zoals overal op de wereld vroeger blijkbaar gebouwd wordt. We zien het in het Limburgse vakwerkhuis terug en wij zagen het bij de Samaï in Kenia en nu hier weer in Frankrijk! De veldkruisen zijn eveneens niet uniek maar geven aan deze wandeltocht toch echt een speciaal karakter. Het blijft trekken en ik blijf er even bij stil staan en als het kan ook fotograferen. Haal ik daarom mijn gemiddelde wandelsnelheid van thuis nu niet? Het zal me ook niet deren. Het is de moeite waard om bij deze cultuur stil te staan.

Dag afstand: 44.92 km   Totaal afgelegd: 482.36 km
Van           naar                 via                  via                 via               via         via
Maizicourt Bernâtre Hiermont Yvrencheux Gapennes Agenvillers Canchy Le Titre Sailly-Flibeaucourt Noyelles-sur-Mer Saint Vallery-sur-Somme
Gemiddelde snelheid: 5.4 km/uur
Bewogen gemiddelde snelheid: 6 km/uur
Minimum hoogte: -/- 6.8 m
Maximum hoogte: 125.6 m
Weertype: Zeer stevige tot harde wind. Bewolkt met af en toe een fikse bui.
Temperatuur: fris. 5-8 graden Celsius.
Lichaam: Mijn linker knieholte blijft me met tijd en wijle parten spelen. Verder geen bijzonderheden te melden. Gelukkig ondanks de natte voeten géén blaren.
Geest: Met de ups en downs goed. De laatste 8 km van deze dag had ik het zwaar. De regen, de wind en eigenlijk niet iets om van te genieten.
Ervaringen: Niets bijzonders. Een gewone wandeldag waar je enkel aan de wandelafstand denkt en niet echt geniet.
Bijzonderheden: Met mijn “Nordic walking stokken” ben ik een bezienswaardigheid.
Verblijfplaats: Saint Valery-sur-Somme.

Ga naar dag 15

IMG_1731

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.