Dag 54: van Orio naar Mutriku

Geplande route: 33 km. Afgelegde route: 42.41 km

Vandaag met zonnig weer van start gegaan. Al snel was het een berg beklimmen en kwam ik een aantal Santiago-gangers tegen. Mijn wandelstokken heb ik de laatste dagen hard nodig om zowel bergop als bergafwaarts te gebruiken om mijn knieeën niet teveel te belasten. Boven in de bergen heb ik tussen de veel aangelegde wijnvelden gelopen die nu bestoven worden en al gesnoeid. Toen we in Frankrijk liepen moesten de blaadjes nog ontspruiten. Over de laatste 2 dagen heb ik nu een beeld opgebouwd wat me de verdere route te wachten staat. De plaatselijke bevolking en de mede wandelaars vertellen me dat deze route de mooiste natuurroute is maar tevens de zwaarste. Bijna ieder dorpje ligt in een dal en je moet dan eerst flink klimmen om de berg over te komen en daarna weer klimmen om het dorp weer te verlaten. De Franse route of de ‘oude’ en meest bekende route is wel het interessantste vanwege de cultuur-historische componenten én de religieuze zaken. Deze route is weliswaar steeds stijgend met af en toe een flinke berg dat in tegenstelling tot de kustroute is. We genieten geweldig van de natuur en zijn beiden blij met deze weg.

buitenlift

Wat ons opvalt is de ‘rare’gewoonte van de Spanjaarden om in de café’s de papiertjes, servetten, peuken en alle andere rommel gewoon op de vloer te gooien. Het is een rommel van jawelste maar niemand maakt zich er druk om. Thuis was ik al lekker gemaakt met de Churros die ik gisteren gezocht had en niet gevonden. Vandaag is het me gelukt en heb ik ervan genoten. Iedere dag…….. Nou nee, lijkt me niet zo’n goed idee….. wat een calorieën. die had ik vandaag wel nodig bij deze wandeling en deze temperatuur. Het lopen gaat goed en we, May en ik hebben nu te pakken hoe het een en ander hier in Spanje werkt en hoe we elkaar kunnen treffen zonder veel problemen.

paarden aan zee

kruiszicht

Dag afstand: 42.41 km    Totaal afgelegd:  1774.05 km
Van   naar   via    via           via
Orio Zarautz Zumaia Deba Mutriku
Gemiddelde snelheid: 5.2 km/uur
Bewogen gemiddelde snelheid: 6.5 km/uur
Minimum hoogte:
Maximum hoogte: 281,4 m
Weertype: 1008 mmHg. Broeierig heet en in de avond onweer.
Temperatuur: 28-30 graden Celsius.
Lichaam: prima
Geest: prima
Ervaringen: drank voorraad is te weinig die ik meesleep. Je zou een 20 liter jerrycan mee moeten torsen. Voor het eerst Churros met chocolade gegeten en al om 9.30 uur.
Bijzonderheden: Tijdens een wandeling vanaf de weg in een lift stappen en dan zo’n 30 meter naar beneden gaan. Aldaar weer in een lift stappen en dan zo’n 10-15 meter omlaag gaan en dan midden in een stadscentrum (Deba) uitstappen. Zeer mooie route en nu meerdere Santiagogangers getroffen.
Verblijfplaats: Mutriku

dag 54

Ga naar dag 55

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.