Gijsbertus Eijkemans, Bert, is geboren in Liessel in de Peel als oudste kind van de 7. Nadat zijn 3 jaar oudere broer Toon in november 1940 naar Limburg was vertrokken en een goed betaalde baan in de kolenmijn Laura had gekregen wist hij Bert over te halen. Bert kwam op 23 maart 1942 naar Eygelshoven en kreeg eveneens zijn broer Toon destijds direct een woonverblijf in het Gezellenhuis in de Laurastraat. tot het huwelijk met Annie Janssen op 3 januari 1946 in Schaesberg op 27 en 23 jarige leeftijd.
De ouders van Bert en Toon woonden met hun gezin in een karakteristieke Peelwoning in de Hoofdstraat 55 te Liessel. Over deze woning wordt nog steeds tijdens familiebijeenkomsten gesproken en is bij menig familielid in het geheugen gegrift. Het ‘opkamertje’ en dat de ham te drogen hing in de schouw staan het meest in de geheugens gegrift. De ‘goei-kamer’, daar kwam men het minst en enkel als er een feest of gebeurtenis was werd deze ruimte in gebruik genomen. De vloer van deze kamer was met zand bedekt! Helaas heeft de woning plaats moeten maken voor nieuwbouw en volgens Google is er nu een winkel gevestigd.
Over het dorp Liessel:
De oudste vermelding van de naam Liessel dateert uit 1312. Het officieuze motto van het dorp is we hebben je gezien, te lezen op een bordje onder het plaatsnaambord. De leus verwijst naar een (zogenaamde) eigenschap waarom de Liesselnaren in de regio bekendstaan: vanuit huis alles op straat in de gaten houden, desnoods door de gordijnen opzij te schuiven.
‘In de steentijd, duizenden jaren voor Christus, woonden er te Liessel al mensen op een hoge zandrug in de omgeving van het huidige Leegveld. Een nederzetting uit de vroege ijzertijd (800-400 voor Christus) werd in het najaar van 2010 opgegraven in het middeleeuwse gehucht Loon, tussen de Hoofdstraat en bedrijventerrein Willige Laagt.’ aldus Wikipedia.
Vader Driek was lid van de lokale handboogschutterij met de enigszins doeltreffende naam: “de Roos in Bloei”. Hij werd als peelarbeider maar liefst 92 jaar. Zijn vrouw Mina Gielen werd 85 jaar en heeft het gezin ‘draaiend’ gehouden als goede moeder en was landbouwster volgens de huwelijksakte. Destijds werd alles gedaan om de monden te vullen en had ieder gezin wel een eigen tuintje. De boerderij tegenover de woning, van boer ‘Swinkels’ werd vaak bezocht om de groente en het fruit te halen.
De oudste dochter, Koos, is met haar man naar Canada geëmigreerd. Typisch een school voorbeeld voor vele gezinnen waarvan de kinderen elders gingen werken en wonen. Follow the money.
De stamoudste waarvan ik aktes heb kunnen vinden is: Jahannas Hendrick Eijkemans (1600-1663):
Hendrick en Michiel, kinderen van Jan zoon van Hendrick EIJCKERMANS bij Marike zijn huisvrouw dochter van wijlen Adriaen van den BOSCH, gaan erfdeling aan van de goederen van wijlen hun ouders: Den Dungen, renten en chijnsen.
26.02.1664 | R 1640 | f 212, bron:
Van zijn vader en grootvader, vermeld in andere stambomen, heb ik nog geen bewijs gevonden. Hier ligt nog een van de uitdagingen!